Čápice Maruška překvapila odborníky: Zraněná snesla vajíčko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čápice Maruška překvapila odborníky: Zraněná snesla vajíčko

Čápice snesla nečekaně třetí vajíčko.
Čápice snesla nečekaně třetí vajíčko. (Foto Aha! – Vladimíra Hradská)

Čápice Maruška ze záchranné stanice Makov snesla třetí vejce. To by nebylo nic divného, kdyby si dvanáct dní předtím při vylézání z jezírka nezranila nohu. Pro ochránce přírody je to záhada.

„Když se něco takového stane, ukončí pták snůšku. To třetí vejce je pro nás záhada. Není zatím jasné, jak to bude dál. Jestli z vajec něco bude, či zda nesnese další,“ vysvětlil Nedělnímu Aha! šéf záchranné stanice Libor Šejna. Bolest Marušce nedovolovala řádně sedět na hnízdě a zahřívat vejce. Ochránci přírody proto vejce vyměnili za husí podkladky a ty její dali do líhně. O tom však čápice nemá tušení. A jak jsou na tom první dva budoucí potomci? „První bylo čisté, druhé ohrožené rentgenováním zraněného ptáka. Není jisté, zda se z něj něco vylíhne. Ale vrátíme ho zpět do hnízda,“ dodal Šejna.

Lidé jim drží palce
Handicapovaný čapí pár Honzík a Maruška žijí už léta v záchranné stanici Makov v Čížové na Písecku. Oba ptáci mají poraněná křídla a nemohou létat. Přesto každý rok vyvedou zdravá mláďata, pak žijí ve volné přírodě. Díky webkameře je viděly už miliony lidí. Marušce přejí brzké uzdravení. I vy je můžete sledovat na www.makov.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.