Dobrá zpráva z Afriky: Černý čáp doletěl z Česka do Etiopie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dobrá zpráva z Afriky: Černý čáp doletěl z Česka do Etiopie

Mirka Šejnová vypouští mladého čápa černého do volné přírody.
Mirka Šejnová vypouští mladého čápa černého do volné přírody. (Foto pro Aha! – Libor Šejna)

Radost mají v Záchranné stanici Makov na Písecku. Vzácný čáp černý, kterého se tam podařilo letos odchovat, dorazil na zimoviště do Etiopie. Při své cestě zdolal ptačí dorostenec přes 5000 kilometrů a přeletěl 12 států.

Osud černého čápa sledují lidé po celém světě díky solární vysílačce, která hlásí jeho pohyb. Za svůj výkon sklidil opeřenec obdiv. Teprve před 10 týdny byl totiž vypuštěn do volné přírody. „Jsme rádi, že to zatím zvládl. Na takové cestě musí zdolávat řadu nástrah, jako jsou třeba dráty vysokého napětí. Největší riziko pro něj představuje v některých státech člověk,“ řekl šéf záchranné stanice Libor Šejna. 

Přidal se k divokým čápům


Čáp se vylíhnul spolu se dvěma sourozenci v červnu handicapovaným rodičům. Ve stanici se po opuštění hnízda naučil v jezírku i lovit ryby. „Pak jsme tato mláďata vypustili k rybníku, kde se všichni přidali k divokým černým čápům. O měsíc později vyrazilo celé hejno na jih,“ dodal Libor Šejna. Cestu čápa černého s vysílačkou můžete sledovat na https://www.makov.cz/clanky/telemetrie-makov-24.html


Černí čápi ve stanici


Rodiče tří čapích sourozenců žijí v záchranné stanici Makov kvůli poškozeným křídlům už léta. „Jeden čáp černý je u nás 10 let a druhý asi pět. Poprvé měli dvě mláďata předloni, ale nestarali se o ně. Tak jsme je dali do hnízd čápům černým ve volné přírodě a oni je bez problémů přijali,“ řekl šéf stanice Libor Šejna. Odchov čápů černých v zajetí je vzácný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.