Zachránili mu život, teď je na svobodě: Čáp dostal vysílačku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zachránili mu život, teď je na svobodě: Čáp dostal vysílačku!

Vypuštění čápa zpět do volné přírody na Tachovsku.
Vypuštění čápa zpět do volné přírody na Tachovsku. (Foto DES OP)

Mládě čápa, které se koncem června nemohlo v Mirošově na Rokycansku dostat zpět na hnízdo, se vrátilo do přírody. Na záda dostalo vysílačku, aby o něm měli záchranáři zprávy. 

Mladý čáp si to štrádoval v Mirošově přímo po rušné silnici a nedařilo se mu letět. Opeřenec skončil v plzeňské záchranné stanici. Když přišel čas ho vypustit, dostal na záda vysílačku.
„Nejprve se zdržoval blízko místa vypuštění na Tachovsku. Pak se přidal ke dvěma dospělým jedincům, se kterými navštěvoval hned několik čapích hnízd v okolí,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Teď se pták dokonce přesunul na Klatovsko. Záchranáři doufají, že překoná i nástrahy dlouhé cesty do zimoviště.

Mirošovská čápata

Čápi mají v Mirošově hnízdo na komíně místního zámku. Už loni a předloni se v pěti případech stalo, že mláďata slétla z hnízda a nemohla se dostat zpět. Proč tady opouštějí hnízdo dříve, než umí pořádně létat, je záhadou. „Vždy postupně skončila na silnici pod hnízdem a následně v záchranné stanici,“ uvedl Karel Makoň.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.