Orlům královským se vylíhlo 6 mláďat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Orlům královským se vylíhlo 6 mláďat!

Mládě orla královského narozené letos na Znojemsku.
Mládě orla královského narozené letos na Znojemsku. (Foto Hynek Matušík, David Horal, Birdlife Europe & Central Asia, András Kovács)

Sídlí jen na jižní Moravě, kde je ornitologové střeží jako oko v hlavě. Ti letos mají důvod k oslavám. Populace kriticky ohrožených orlů královských se totiž rozrostla o šest mláďat.

„V České republice hnízdní populace nikdy nepřesáhla deset párů. Každé vyvedené mládě je proto velký úspěch,“ podtrhl David Horal, který se v České společnosti ornitologické věnuje výzkumu a ochraně tohoto orlího druhu.
Mladé mělo letos pět z devíti sledovaných párů. Čtyři měly po jednom, jeden pár odchoval dokonce dvě mláďata.

Pozor na jed!
Dravci jsou citliví na rušení lidmi, ať už jde o lesníky, rybáře či turisty. Hrozbu pro tyto opeřence představují také sloupy elektrického vedení, střelba a nastražené jedy. „Orel královský patří v současnosti rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti přemnoženým hrabošům,“ upozornil ornitolog.



Ohrožený dravec
Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy. Jeho populace na kontinentu nepřesahuje čtyři tisíce hnízdících párů, podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku. Páry ve státech Evropské unie ornitologové počítají na pouhé stovky.


Víte, že...
...jméno královský získal podle dvoumetrového rozpětí křídel a bílých skvrn na lopatkách, připomínajících královský hermelín? Jde o původně stepní druh, v České republice poprvé zahnízdil v roce 1998.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.