Unikátní sbírka Jiřího Skokana: Takovou uniformu nosil Švejk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Unikátní sbírka Jiřího Skokana: Takovou uniformu nosil Švejk

Pan Skokan s jedním ze svých exponátů.
Pan Skokan s jedním ze svých exponátů. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Filmaři by za takový fundus byli šťastní, ale starosta Letonic u Brna, pan Jiří Skokan (66), exponáty ze své sbírky takřka nepůjčuje. Výjimku udělal před lety v případě natáčení Četnických humoresek. V jeho uniformě hrál Petr Kostka. Ale ve sbírce má daleko vzácnější kousky!

Za 40 let nashromáždil z celého světa přes 850 kusů uniforem a k tomu ještě vlastní na 1200 pokrývek hlavy. Obdivovat jeho artefakty veřejnost zatím nemůže, dosud se mu nepodařilo pro expozici získat vhodné prostory. Jiřího Skokana přivedla ke koníčku záliba v historii. Vystudoval spojovací fakultu vojenské školy a pracoval na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Blesk Podcast: Na východ od nás mají všude sochy Švejka. Haškův román má 100 let

Video se připravuje ...

Kdysi za litr slivovice

Nejstarší uniformu má z bitvy u Hradce Králové z roku 1866, kde pruské vojsko porazilo rakousko-saskou armádu. Zatímco před čtyřiceti lety ho stávaly uniformy třeba jen litr slivovice, v současné době jsou vyhledávanými starožitnostmi. „V nabídce bývají i za 30 tisíc korun, což si samozřejmě nemohu dovolit. Manželka tomu moc nefandí, ale respektuje to. A pokud nějakou uniformu někde uvidí, hned se ptá, zda ji mám. Naštěstí mi sbírku nikdy nenapadli moli.“ Že by nějaké uniformy a čepice půjčoval, nechce ani slyšet. „Pokud necháte historickou uniformu dvakrát vyčistit, pak ztratí svoji barvu, a navíc čistírny je přijímají pouze bez ošití. A když se musí odstranit, následně se už nikdy nepodaří vše dát do původního stavu.“

Čepice s příběhem

„Ustupující německá vojska na jaře 1945 nocovala v obci Křenovice u Slavkova. V rodině u Jakešů přespal německý vojín, který ráno před nasednutím na koně daroval tehdy pětiletému chlapci zimní čepici wehrmachtu se slovy, že s ním prošla celou válku včetně stalingradských bojů. A pan Jakeš mi tuto čepici věnoval do sbírky,“ říká Jiří Skokan.

Celý článek naleznete v tištěné verzi Nedělního Aha! (15. 8. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.