Malá Sára Kališová (3) Nedokáže sama polykat ani dýchat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Malá Sára Kališová (3) Nedokáže sama polykat ani dýchat!

Sára se svou sestřičkou Natálkou.
Sára se svou sestřičkou Natálkou. (ČTK)

PRAHA – Doslova peklo prožívají rodiče Sáry Kališové (3) z Týnce na Břeclavsku, jejich dcerka trpí vážnou nemocí, při které jí odumírají svaly. Včera slavili Sářiny třetí narozeniny. Dožila se jich jen díky lidem, kteří jí pomáhají penězi.

Sára se nehýbe, nemluví, nedokáže polykat ani sama dýchat. Od narození trpí svalovou atrofií, neléčitelnou chorobou, při které odumírají svaly. Nemoc nejprve postihuje končetiny, později může vést k úplnému zastavení dechu a srdce. Drobnou blondýnku už drží při životě jen přístroje a nepřetržitá péče. Zdravotní pomůcky a léky Kališovy měsíčně vyjdou na 70 tisíc korun a nebýt různých sbírek a darů, Sára by už nežila. Pojišťovna totiž neproplácí velmi drahý lék Ammonaps, který nemoc sice neléčí, ale stabilizuje ji.

Kromě nepřetržité hrůzy, zda se podaří sehnat peníze na příští týdny, její rodina čelí i dalšímu problému. Přístroj, který hlídá holčiččin dech a který před dvěma lety koupila ze sbírky obec Týnec, je totiž poruchový. Podle rodičů při výpadku proudu baterie vydrží jen 20 minut a pak se bez upozornění vypne. Rodiče jsou zoufalí – přístroj už čtyřikrát reklamovali, prodejce jim však odmítá vrátit peníze, aby mohli koupit jiný typ.

U oslavy Sářiných třetích narozenin včera nechyběl dort ve tvaru srdce, rodina se snažila o optimistickou náladu. „Doufáme, že některé z dalších narozenin budou mnohem veselejší. Nesmíme ztrácet naději, že pojišťovna začne Ammonaps proplácet a že se přeci jen objeví nový a účinnější lék,“ řekla Sářina maminka Alena Kališová. V zahraničí se na nemoc, jakou trpí Sárinka, testuje léčba pomocí kmenových buněk. V Česku tomu tak zatím není.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.