Tragická nehoda na Domažlicku: Trosky odklízel mohutný jeřáb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragická nehoda na Domažlicku: Trosky odklízel mohutný jeřáb!

U Milavče na Domažlicku vyprošťují dva osobní vlaky, které se srazily ve středu 4. srpna. Zemřeli tři lidé a na 70 lidí bylo zraněno.
U Milavče na Domažlicku vyprošťují dva osobní vlaky, které se srazily ve středu 4. srpna. Zemřeli tři lidé a na 70 lidí bylo zraněno. (Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)

Déšť a podmáčený terén. Ty včera po celý den ztěžovaly práce při odklízení rozbitých železničních souprav na místě nehody u obce Milavče na Domažlicku. V akci byly desítky pracovníků Českých drah (ČD) a Správy železnic (SŽ).

Odklízeli následky středeční tragédie, při které se srazil osobní vlak s mezinárodním rychlíkem Západní expres jedoucím z Mnichova do Prahy. Neštěstí nepřežili oba strojvedoucí (†58 a †48) a jedna cestující (†47) z osobního vlaku.

Vagon se rozřeže

Na místo včera ráno dorazil speciální těžkotonážní jeřáb. Když ho i s těžkými závažími stabilizovali na podmáčené půdě, jeřáb nejdříve přenesl z kolejí první vagon zapojený za lokomotivou na louku pod železniční trať. Tady se rozřeže a odveze. Ještě předtím se ale z místa nehody odtáhly zbývající vagony rychlíku.

Odtažená lokomotiva

Teprve pak se začalo s odstraňováním 86 tun vážící lokomotivy Západního expresu. „Jeřáb ji nadzvedl, nasadil na podvozek a nehodový vlak ji odtáhl do Domažlic,“ řekla mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Vzápětí se začalo s pracemi na odstranění trosek osobního vlaku. „Počítáme s tím, že ho odtáhneme stejně jako lokomotivu rychlíku. Ne na nádraží v Domažlicích, ale v Blížejově,“ dodala. „Stále počítáme s tím, že se trať zprovozní v pátek kolem 18. hodiny,“ uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Zabezpečit výhybku

Ještě předtím, než nehodový vlak odtáhl z místa lokomotivu rychlíku, museli dělníci SŽ ze Stodu na Plzeňsku zabezpečit trať. „Zajistili jsme výhybku ambulantním zámkem. Jde o to, aby se nám koleje na výhybce nerozjely, až na ně lokomotiva vjede,“ objasnili Aha! dělníci. Ti také zaměřovali kolem kolejí kabely vedoucí k zabezpečovacím systémům. „Z lokomotivy vytekla nafta, tak až se to bude odbagrovávat, tak aby se vědělo, kde jsou,“ dodal jeden z dělníků.

Nehoda v Česku? Žádné překvapení!

Minimální údržba a zastaralé technologie, tak hodnotí německá média příčiny vlakového neštěstí u Milavče. A shodně mluví i Lukas Iffländer, člen vedení německého sdružení cestujících Pro Bahn, který poskytl rozhovor serveru BR24. „V Česku je mnoho starých železničních tras, které procházejí jen minimální údržbou, s čímž jsou spojena bezpečnostní rizika,“ říká Lukas Iffländer. „Chybí systém vlakových zabezpečovačů, které vlak automaticky zabrzdí, pokud pokračuje navzdory červenému signálu,“ varuje s tím, že jen necelých 600 z 9000 km českých tratí má tyto zabezpečovače. A dodává, že právě lidský faktor a s ním spojené chyby jsou největším rizikem případného neštěstí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.