Železniční neštěstí na Domažlicku: Rychlík projel návěstidlo Stůj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Železniční neštěstí na Domažlicku: Rychlík projel návěstidlo Stůj

Srážka vlaků u Domažlic.
Srážka vlaků u Domažlic.  (Jan Ek)

Tři mrtvé a desítky zraněných si vyžádala srážka dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku. Příčinou byla s největší pravděpodobností lidská chyba. Rychlík projel žlutou a nezačal brzdit.

Ke střetu došlo včera krátce po osmé hodině ráno. „Strojvedoucí vlaku z Německa projel žlutou, nezačal brzdit. Měl na to dostatek času, pravděpodobně nereagoval ani na všechna mechanická upozornění v rámci lokomotivy. Poté projel návěstidlo Stůj a pak už bylo nevyhnutelné, že se střetne s tím osobním vlakem, který tam běžně křižuje,“ řekl Aha! ministr dopravy Karel Havlíček (51, za ANO). Následky byly tragické. Oba strojvedoucí a jedna cestující tragédii nepřežili, dalších 64 lidí se zranilo. Dva nejvá žněj i zranění byli vrtulníky přepraveni do pražských nemocnic v Motole a Střešovicích a tři do plzeňské fakultní nemocnice. Další jsou v nemocnici v Domažlicích. Pro 10 osob si přijely sanitky z Německa.

Správa železnic: Lépe bude za 20 let

Zvýšit bezpečnost na tratích může podle Správy železnic instalace systému ETCS. „Pokud například strojvedoucí nerespektuje návěst Stůj, chybu zjistí a vlak může bezpečně zastavit,“ řekla mluvčí Nela Friebová s tím, že aktuálně je v ČR systémem vybaveno přes 560 km tratí.

Při srážce dvou vlaků na Domažlicku zemřeli oba strojvedoucí a jedna cestující, na 60 lidí bylo zraněno

Video se připravuje ...

NEJVĚTŠÍ TRAGÉDIE NA ČESKÝCH KOLEJÍCH

25. srpna 1990 Spálov na Semilsku
14 mrtvých, 32 zraněných

Osobní vlak se srazil na mostě s protijedoucí manipulační soupravou. Nehodu způsobilo nedorozumění v komunikaci výpravčích.

24. června 1995 Krouna na Chrudimsku
19 mrtvých, 4 zranění

Ke srážce osobního vlaku s nákladním došlo po samovolném rozjetí z důvodu špatného zabrzdění.

8. srpna 2008 Studénka na Novojičínsku
8 mrtvých, 90 zraněných

K nehodě došlo, když vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy narazil do zřícené mostní konstrukce, která se právě opravovala.

7. července 2020 Pernink na Karlovarsku 
2 mrtví, 24 zraněných

Zde havarovaly dva protijedoucí osobní vlaky. Příčinou nehody měla být chyba strojvůdce (28), který se neohlásil dispečerovi a bez jeho souhlasu vjel na trať. Policie jej obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.