Marie Kráslová, nejstarší žena Česka, slaví 109. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Marie Kráslová, nejstarší žena Česka, slaví 109. narozeniny!

Na své 109. narozeniny si babička ráda připije bílým vínem.
Na své 109. narozeniny si babička ráda připije bílým vínem. (ČTK)

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU – Neuvěřitelné 109. narozeniny oslaví už zítra v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou nejstarší žena Česka Marie Kráslová. Narodila se roku 1898 v Úsilném u Českých Budějovic, kde zažila dvě tisíciletí, tři století a má dávnou vzpomínku na to, jak po návsi jel na koni císař Franz Josef.

„Kdopak by si pomyslel, že já budu slavit ještě tu devítku. To už je věk,“ přemítala v sobotu drobná šedovlasá žena, jejíž dcera letos oslavila osmdesátku.

Na stolku v pokoji má první blahopřání a gratulanti za ní už přicházeli celý víkend. „Kdyby sem všichni přišli najednou, tak by nás byl houfek,“ říká Marie Kráslová, která má kromě dcery ještě syna, šest vnoučat, 14 pravnoučat a čtyři prapravnoučata.

Na svůj úctyhodný věk má stále velmi dobrou paměť, trápí ji hlavně bolavé nohy, špatný sluch a slábnoucí zrak. Za celý život vážněji nemarodila a stále je čilá – opřena o chodítko se prochází po pokoji a nejraději postojí u okna, kam se slétá spousta sýkorek. „Sestřička nebo dcera jim nasype slunečnice, ať se naládují. Až napadne sníh, bude to pro ně horší,“ říká nejstarší česká babička.

A jaký je její recept na dlouhý věk? Práce a radost ze života! „Nikdy nedržela žádné diety a nejvíc ji potěší, když přinesu sušenky nebo řezy. Na sladké je babička dělaná. Když byla doma, jednou denně si dopřála i štamprličku becherovky. Teď už ale ne,“ říká o své mamince, které celý život vyká, její dcera Anna Nohavová.

Světová rekordmanka byla i z Československa!

Nejstarším žijícím člověkem na světě je podle Guinnessovy knihy rekordů Američanka Edna Parkerová, která v dubnu oslavila 114. narozeniny. V roce 1968 se však celých pět měsíců tímto titulem mohla pyšnit Češka Marie Bernátková.

● Bernátková se narodila 22. října 1857. Prvenství držela od června do října, kdy zemřela ve věku 111 let.
● Současná nejstarší obyvatelka Česka Marie Kráslová převzala pomyslné žezlo v prosinci 2005 od Františky Novotné z Nových Syrovic na Třebíčsku, která zemřela ve 108 letech.
● Po Marii Bernátkové, která žila ještě v Československu, zůstává nejstarším Čechem Emílie Doležalová z Ochozu u Brna, která zemřela 17. listopadu 2004 ve věku 110 let a 153 dní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.