Pobouření kritici spílají Bezosovi: Vrať peníze a plať daně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Pobouření kritici spílají Bezosovi: Vrať peníze a plať daně!

Jeff Bezos krátce před startem Blue Origin.
Jeff Bezos krátce před startem Blue Origin. (Reuters)

Z hrdiny terčem kritiky? V době elektronických médií to jde samo! Jeff Bezos (57) v úterý po návratu na Zemi poděkoval všech zaměstnancům a zákazníkům Amazonu, že jeho vesmírnou misi zaplatili. Místo potlesku se ozvaly hlasy, aby peníze vrátil a koukal zaplatit daně!

Těch deset minut letu za hranici vesmíru (100 km nad Zemí) stálo desítky miliard korun. Bezos vesmírný program Blue Origin rozjel už v roce 2000 a každoročně do něj údajně nacpal 20 miliard korun! Jako nejbohatší muž planety s majetkem 4,3 bilionu korun si to může dovolit, přesto tenhle jeho výrok vyvolal bouři. „Během pandemie museli zaměstnanci Amazonu pracovat v nebezpečných podmínkách, zatímco jejich šéfové bohatli,“ řekla už v únoru prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová.

Faktem je, že se často objevuje kritika pracovních podmínek v Amazonu od povinných přesčasů po nutnost během směn močit do plastikových lahví. V den letu do vesmíru, tedy v úterý, napsal server Information, že Amazon ruší k 30. červenci testování zaměstnanců ve skladech, i když covid není ještě zdaleka poražen.

Zaplať daně!
A políčky zpět posílali i další. „Mám tleskat miliardáři v kosmu, který některé roky nezaplatil ani cent federálních daní?“ nadhazuje Bernie Sanders (79), neúspěšný kandidát na prezidenta USA. Docela nedávno proběhla zpráva, že v průběhu let v průběhu let 2014 – 2018, kdy zbohatl o 99 miliard dolarů, údajně odvedl na federálních daních jen 973 milionů dolarů, tedy pod jedno procento (0,98 %)! Ulicemi Washingtonu se v rámci kampaně proti němu proháněla dodávka s fotkou usmívajícího se Bezose a nápisem „Zdaň mě, když to dokážeš!“, což je variace na film o podvodníkovi „Chyť mě, když to dokážeš“ s Leonardem DiCapriem (46).

Podle důvěrné zprávy daňového úřadu Bezos dokonce dostal daňovou slevu kolem 80 000 korun, na kterou mají nárok rodiny s ročním příjmem pod 2,17 milionu korun.

Čechy taky nepřeplácí...

Ani v Česku firma Amazon své zaměstnance zrovna nepřeplácí, do svého distribučního centra v Dobrovízi u Prahy pravidelně shání lidi do pozic s platem 160 – 175 korun (hrubého) na hodinu. To v měsíčnní hrubé mzdě dává okolo 25 – 28 tisíc korun...

Víte, že...
...uzavření obchodů během pandemie zvýšilo zájem o zásilkovou službu a Amazon za první čtyři měsíce roku 2021 celosvětově zdvojnásobil své zisky na zhruba 160 miliard korun?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.