Našli vzácné ukradené plátno: Picasso ležel ve křoví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Našli vzácné ukradené plátno: Picasso ležel ve křoví!

Obrazy Ženská hlava (1939) i Zastavěný větrný mlýn (1905) se vrátí do galerie.
Obrazy Ženská hlava (1939) i Zastavěný větrný mlýn (1905) se vrátí do galerie. (Foto Reuters, YouTube.com)

Řecké policii se povedl husarský kousek – vypátrala Ženskou hlavu! O žádný brutální mord ale tentokrát nešlo. Řeč je o ukradeném kubistickém obrazu od Pabla Picassa (†91), který zloději před devíti lety odnesli z Národní galerie v Aténách.

Vzácné dílo namaloval Picasso v roce 1939 a o deset let později ho věnoval řeckému lidu jako hold jeho odboji proti nacistické okupaci. Až do ledna 2012 visel obraz v galerii – stejně jako Zastavěný větrný mlýn, který v roce 1905 vytvořil další světoznámý umělec Piet Mondrian (†71). Obě díla ovšem v roce 2012 ukradli lupiči!

Do galerie se dostali nezamčeným balkonem a následně překonali všechna bezpečnostní opatření. Na celou akci jim navíc stačilo pouhých sedm minut! Zatímco jednoho z mužů policie záhy dopadla, »mozek« celé akce jí dlouhé roky unikal. Tedy až doteď! „Přes půl roku jsem chodil do galerie den co den, dělal si poznámky a sledoval stráže, učil se jejich trasy i směny, věděl jsem, kdy mají přestávku na cigaretu...“ přiznal teď nejmenovaný sběratel (49) umění, kterého policie zatkla. Když zjistil, že mu jsou strážníci v patách, přesunul vzácné obrazy ze skladu do rokle u městečka Keratea, asi 30 kilometrů jihovýchodně od Atén. Tam se teď ukradená díla našla – zabalená v igelitu a schovaná v hustém křoví u koryta řeky.

Chtěl za něj 450 milionů

Podle policejních zdrojů se muž snažil obraz od Picassa prodat na černém trhu za bezmála 450 milionů korun, jenže nenašel kupce. Prodej díla mu značně ztížílo i ručně psané věnování na zadní straně obrazu.

Poškozený obraz spláchl

Lupiči tehdy stačili z rámu vyřezat i obraz, který v 16. století namaloval italský manýristický malíř Guglielmo Caccia (†57). Později se dílo našlo poškozené. „Snažil jsem se ho spláchnout do záchodu,“ přiznal nyní zatčený muž.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.