Chcete vědět, o kolik ztloustnete? Řeknou vám to obaly dobrot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chcete vědět, o kolik ztloustnete? Řeknou vám to obaly dobrot!

Takto jsou označené zatím jen některé výrobky.
Takto jsou označené zatím jen některé výrobky. (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Do Česka dorazila další novinka: zboží s vyznačenou kalorickou hodnotou. Z obalu čokolády, jogurtu, limonády či sušenky se dozvíme, jak velkou část doporučené denní dávky kalorií jsme konzumací vyčerpali.

Na českém trhu jde o první »vlaštovky« – malým oválkem, tzv. kalorickým puntíkem, jsou zatím označeny jen některé limonády, cukrovinky nebo jogurty. Další výrobci však budou záhy následovat a hodnotu najdeme třeba i na instantních polévkách, chlebu či majonéze. Výrobci se tím snaží předběhnout vývoj – očekává se totiž, že Evropská komise v rámci boje proti obezitě označování potravin jejich kalorickou hodnotou brzy nařídí.

Ovšem pozor! U některých výrobků totiž údaj v oválku nezahrnuje celý výrobek, ale jen jeho část, týká se třeba jen půlky čokoládové tyčinky nebo několika dílků čokolády. Výrobce se tímto fíglem nejspíš brání odlivu zákazníků – údaj o počtu kalorií totiž pak není tak děsivý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.