Takhle umíráme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Takhle umíráme

V těchto krajích nejvíc umíráme.
V těchto krajích nejvíc umíráme.

PRAHA – Nemoci srdce a cév jsou největší zabijáci Čechů. Na prvním místě pomyslného žebříčku se společně usadily infarkt a mozková mrtvice. Denně jim podlehne 151 z nás!

Nemoci srdce a cév jsou největší zabijáci Čechů. Na prvním místě pomyslného žebříčku se společně usadily infarkt a mozková mrtvice. Denně jim podlehne 151 z nás! A teprve až druhé místo obsadila všemi nejobávanější nemoc: rakovina. Na některý ze zhoubných nádorů zemře každý den 78 onkologických pacientů. Ale doslova šílená je představa, že nového dne se dobrovolně nechtějí dožít čtyři Češi!

Infarkty a mozkové mrtvice dnes zabíjí už i čtyřicátníky! A nejde o nemoci z přepracování, jak se často předpokládá, když se o nich mluví jako o chorobách manažerů. Nejohroženější jsou obyčejní lidé, tedy většina z nás!
„Jsme nenapravitelní, sice víme, že nás nejvíc ohrožují cévní onemocnění a rakovina, stále si však libujeme v přejídání. Většina Čechů má nadváhu a v poslední době znovu roste spotřeba cigaret,“ komentuje lékař Jan Kadleček hlavní důvody, proč tolik umíráme na cévní a srdeční nemoci.

Za posledních patnáct let se sice úmrtnost na tato onemocnění snížila, ale nyní opět začíná stoupat. Svědčí o tom i nejnovější údaje Českého statistického úřadu o úmrtnosti v České republice v roce 2005.
Proč se úmrtnost snížila a teď znovu stoupá? „Po roce 1989 se změnily stravovací návyky, zvýšila se spotřeba zeleniny i ovoce, klesla spotřeba hovězího masa a v jídelníčku se zvýšil podíl kuřecího,“ uvádí jeden z důvodů, proč úmrtnost začala klesat, specialistka na výživu Václava Kunová. Výrazně se zlepšila i lékařská péče. Podle statistik lékaři provádí více srdečních a cévních operací, některých až stokrát více, a také předepisují větší množství léků na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. A nyní se ale už zřejmě lékařská věda vyčerpala. Začínáme umírat zase víc! Jestli zemřeme na infarkt nebo mrtvici, záleží hlavně na nás. „Jednu z příčin vidím v životním stylu, který je u řady lidí daný tím, že celý den nejedí a pak se nacpou většinou odpoledne nebo spíše až večer. Jde o nesprávné rozložení stravy,“ dodává Kunová. Další je již zmíněné zapomínání na zdravý způsob života.

Kliknutím zvětšeteRakovina je druhou nejčastější příčinou smrti u nás. Každým rokem u nás onemocní zhoubným nádorem neskutečných 65 tisíc lidí. Úmrtnost ale začíná klesat! „Zvyšující se počet pacientů je zčásti důsledkem stále dokonalejších diagnostických metod. O tom, že léčba je kvalitnější, svědčí to, že navzdory vyššímu počtu pacientů se nemění a spíše mírně počet úmrtí klesá,“ komentuje s optimismem čísla předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Rakovina je podle onkologů léčitelné onemocnění, ale pacient musí přijít včas!

Zarážející je stále vysoký počet lidí, kteří se rozhodnou dobrovolně s životem skoncovat. „Sebevražednost je vysoká zejména v chudších oblastech, kde je málo pracovních příležitostí. Lidé jsou nezaměstnaní a frustrovaní,“ říká psycholožka Janina Krocková s tím, že psychické problémy se odráží i na fyzickém zdraví. „Vzrůstající počty onkologických onemocnění a třeba i infarktů jsou dané současnou dobou, která na člověka klade obrovské požadavky,“ dodává Krocková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.