V Praze bejvávalo i divoce! Frcínky a cajdrnožky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Praze bejvávalo i divoce! Frcínky a cajdrnožky

Příprava na pracovní večer, hygiena je důležitá.
Příprava na pracovní večer, hygiena je důležitá. (Foto Tančící dům)

Lehké holky na každém rohu, vyhlášené vykřičené domy, hampejzy. Dřív to v metropoli žilo. O služby nevěstek byl zájem od dělníků po nejvyšší kruhy. Jak by taky ne, když jste je za Rakouska-Uherska pořídili za pár šupů. Temnou stránku prostituce nyní odhaluje unikátní výstava Praha dekadentní.

Pojďme si také my projít historii erotického průmyslu. Bordelní, šenkovní a potulná. Tři druhy prostituce, které u nás frčely odjakživa. První ve veřejných domech, druhá ukrytá v hostincích, třetí na ulici, nadivoko. Hotel strom, nebo hotel most, tak se jí taky říkalo. Pouliční cajdrnožky, frcínky, animírky či škeble byly nejdostupnější a nejlevnější. Ale taky nejrizikovější. Doktorům se vyhýbaly obloukem a chytit od nich syfilidu, kapavku či měkký vřed nebyl problém. Přesto se těšily velkému zájmu. Třeba za Rakouska- Uherska, kdy se předmanželský sex nepěstoval, vyšla holka na ulici na pět piv, rychlovka na lavičce i na půlku – dovolit si ji mohl prakticky každý. A pánové toho využívali.

Vyhlášený byl Žižkov. Na přelomu století tu kvetla prostituce až ve třetině ulic, většinou načerno. Nevěstince tu fungovaly oficiálně jen dva a říkalo se o nich, že »provozují nejhnusnější orgie«. Většina děvčat vyrazila do terénu, lovila venku i v tramvaji. „Čiperná holčinda se odpoledne vystrojí, uvidíte ji u stanice elektrické dráhy... Již svým vstupem do vozu vyvolá jisté vzrušení mezi pasažéry. Nadhodí sukénku, ukáže kousíček nožky... Na nejbližší stanici hop z vozu a za rohem již polapený smlouvá se šťastnou rybářkou cenu a místo,“ vylíčil trefně situaci v roce 1909 plátek Pikantní svět.

RACHEJTLE I BABIČKY

Z parků se největší oblibě těšily Riegrovy sady. Takovou škálu šťabajzen byste jinde nenašli! Pánové si mohli vybrat od slečen sbírajících první zkušenosti až po nejstarší ročníky. „Převažovaly tu tajné prostitutky nejhoršího zrna. Byly zde staré vypotřebované rachejtle, skoro už hotové babičky,“ referoval opět Pikantní svět. Na začátku první republiky se stala rájem lehkých žen Perlová ulice a spojení jí vydrželo dodnes. Děvčata v Perlovce čekala na chodníku, v bytech, v automobilech... Svůj oblíbený plac tu měla i Otýlie Vranská. Do dějin vstoupila velmi nechvalně – dodnes neodhalený pachatel ji v září 1933 zaživa rozčtvrtil a poslal ve dvou kufrech vlaky do Bratislavy a do Košic. I takové byly osudy.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (23. 5. 2021)

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.