Jak funguje slezina? Orgán, bez kterého lze žít, ALE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak funguje slezina? Orgán, bez kterého lze žít, ALE

Slezina
Slezina (Profimedia)

To, že máme v těle slezinu, víme. Ale málokdo už ví, k čemu tento orgán slouží a jak funguje. Tak si to pojďme objasnit. Slezina patří do cévního systému. Rozkládají se v ní opotřebované červené krvinky, tvoří se tam ty bílé a protilátky. Slezina také působí jako rezervoár krve, protože umí pomocí svalových vláken vypudit tuto tekutinu, když je potřeba. Například při svalové zátěži.

Nepotřebná?!

V minulosti se lékaři domnívali, že je slezina sídlem lidských emocí a pocitů. Protože její odstranění nezpůsobovalo výraznější obtíže, pokládala se za druhotný a nepříliš potřebný orgán. Až ve 20. století s rozvojem laboratorních a mikroskopických metod byla odhalena její funkce a stavba.

Vlevo nahoře

Slezina je umístěna v levé horní části břicha, kde je chráněna hrudním košem. Má oválný tvar, hladký lesklý povrch s vínovým zbarvením a váží od 140 do 200 gramů. Povrch tohoto orgánu je velmi křehký, může se po nárazu roztrhnout a způsobit závažné krvácení.

Pod mikroskopem

Při několikanásobném zvětšení můžeme vidět slezinu tvořenou sítí cév, která je místy přerušena klubíčky lymfatické tkáně. Cévy tvoří tzv. červenou pulpu a klubíčka lymfatické tkáně bílou pulpu sleziny. Bílá pulpa tvoří asi 20 % objemu sleziny. Na rozhraní pulp je uložena zóna, která hraje důležitou imunitní roli. Slezinu kryje pouzdro, které je částečně z vaziva a částečně z hladké svaloviny.

Třídicí funkce

Slezina slouží jako pomyslné síto, které třídí zdravé červené krvinky od poškozených. Poškozené červené krvinky se už nedokážou prodrat červenou pulpou, zachytí se v ní a zaniknou. Před narozením je slezina také orgánem krvetvorby. Tato funkce po narození vyhasne, ale může se znovu objevit, a to například při leukemii. Slezina se podílí také na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Odstranění

Při některých onemocněních, například po úrazu nebo při onemocněních krve, je třeba slezinu odstranit. „Vyjmutí sleziny je velkým a nevratným zásahem do těla nesoucím s sebou častější riziko infekcí a otrav krve. A to někdy může vést až k úmrtí,“ tvrdí MUDr. Libor Červinek z Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno. Život bez sleziny přináší také zvýšené riziko krevních sraženin a také kornatění tepen.

Chraňte si ji

Slezinu si chraňte, nedávejte jí zbytečné direkty. Určitě jí neprospívá množství výrobků z bílé mouky a ani přespříliš častá konzumace mléka. Dobře jí udělají luštěniny, ideálně fazole, a také červené plody – třešně, jahody, maliny. Špatná není ani tmavá rýže, hodí se i pohanka, mořské plody a čersvé bylinky: kopr, rozmarýn, šalvěj, petržel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.