Jak tikají orgánové hodiny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak tikají orgánové hodiny?

Mezi 17. a 19. hodinou výkonnost pomalu klesá a organismus se začíná připravovat na večerní odpočinek.
Mezi 17. a 19. hodinou výkonnost pomalu klesá a organismus se začíná připravovat na večerní odpočinek. (Instagram/pamela_rf)

Podle tradiční čínské medicíny má každý orgán svou přesně vymezenou »dvouhodinovku«, ve které je na svém vrcholu. Zaposloucháte-li se do tikotu svého těla, odmění se vám kondicí a vyrovnanou myslí.

Východní pojetí medicíny popisuje proudění energie v těle v závislosti na 24hodinovém cyklu, který je rozdělen na 12 úseků po dvou hodinách. Do každého úseku pak patří jeden orgán, který je právě v tomto svém čase nejaktivnější. Nalaďte se proto na tento snadný rytmus.

01 – 03 Játra

Mozek dostává svůj úplně nejnižší přísun kyslíku a je v útlumu. Tělo odpočívá, detoxikuje se (dochází k pocení) a nabírá nové síly na další den. V tuto dobu spěte, a když se probudíte, rozhodně nejezte.

03 – 05 Plíce

Podle orgánových hodin pomyslně začíná nový den. Tělo by mělo ještě odpočívat a zůstávat v teple. Máte-li plicní potíže, astma nebo kouříte, může vás právě v tuto dobu vzbudit záchvat dusivého kašle, ale také noční můra či depresivní myšlenky.

05 – 07

Tlusté střevo V tuto dobu je ideální čas vstát, otevřeným oknem k sobě pustit novou energii a také se věnovat dechovým cvičením. Ideální je zahájit nový den sklenkou teplé vody s citronem.

07 – 09 Žaludek

Žaludek je ve své maximální aktivitě. Dopřejte mu proto výživné zahřívací jídlo. Ideální jsou teplé obilné kaše se semínky a čerstvým (v zimě sušeným) ovocem. Snídani doplňte teplým nápojem, přičemž bylinkový čaj je lepší než káva. Obličej si opláchněte studenou vodou a nalaďte se na pracovní činnosti. V tento čas je ideální plnit ty nejsložitější úkoly z celého dne.

09 – 11 Slinivka a slezina

Tělo dokáže plnit ty nejnáročnější úkoly, tak s nimi neotálejte a nenechávejte je na později. Také se nejlépe hojí zranění a odolná je psychika – plánujte, tvořte, konejte! V tuto dobu si bez obav dopřejte pečivo, sladké pokrmy, ale také polévky. Samozřejmě ideálně takové, které splňují zásady zdravého stravování.

11 – 13 Srdce
V pravé poledne je tělo schopno trávit i těžší stravu. Začíná však fyzický i duševní útlum a proto se může objevit chuť na kávu. Té ale raději odolejte, protože se zvyšuje krevní tlak. Dopřejte si raději hrstku oříšků.

13 – 15 Tenké střevo

Padne-li 13. hodina, měli byste tělu dopřát vydatný oběd. Začněte polévkou a jako druhý chod si dopřejte maso s obilninami a čerstvou či dušenou zeleninou. Nyní se nedoporučuje sportovat, kromě procházky na čerstvém vzduchu. Pokud plánujete návštěvu zubaře, pak rozhodně teď, protože je snížená citlivost zubů!

15 – 17 Močový měchýř

Ideální doba na malou svačinku a sportovní aktivity. V tento čas se doporučuje i hodně pít.

17 – 19 Ledviny

Výkonnost pomalu klesá a organismus se začíná připravovat na večerní odpočinek. Večeře by měla být střídmá a teplá. Například zeleninová polévka nebo obilniny se zeleninou, pokud potřebujte, doplňte ji troškou masa či vejcem. Po sedmé hodině už byste jíst neměli vůbec.

19 – 21 Osrdečník

Ideální čas na koupel s vonnými oleji, masáž či procházku. Teď už žádné jídlo, natož pojídání chipsů či jiných nezdravých pochoutek u televize. To, co byste v tento čas pozřeli, budete dlouho trávit a zabráníte organismu v ozdravných procesech.

21 – 23 Trojitý zářič (distribuce energie)

Teď už by se kromě jídla nemělo ani pít či dokonce kouřit. Tělo potřebuje relaxaci a klid. Můžete si dopřát uklidňující meditaci nebo se začíst do knihy.

23 – 01 Žlučník

Je čas uložit tělo ke spánku. Zklidnit mysl a vypustit starosti. Do postele byste měli jít kolem jedenácté, nejpozději před půlnocí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.