Pěstování bakterií i vaření. Zajímavosti, které jste o českém zázraku nevěděli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pěstování bakterií i vaření. Zajímavosti, které jste o českém zázraku nevěděli

 (Contipro)

Kyselina hyaluronová je dnes nejen ve světě kosmetiky už etablovaným pojmem. Lidské tělo ji přirozeně produkuje, avšak postupem času jí v organismu přestáváme mít dostatek. Proto přichází na řadu doplňky stravy, které potřebnou látku doplňují v dostatečném množství a přináší její blahodárné účinky. Jak se však dá kyselina hyaluronová vyrobit a jak vypadá proces jejího zpracování?

Společnosti se kromě zkoumání všestranných účinků kyseliny hyaluronové zaměřují čím dál víc i na zdokonalování samotné výroby. V malé české obci Dolní Dobrouč sídlí společnost Contipro, která patří k největším výrobcům kyseliny hyaluronové na celém světě. Výzkum, vývoj a výroba této látky tam probíhá už desetiletí, přičemž proces se neustále vylepšuje. A Contipro se vydalo cestou fermentace.

„Výrobní postup se dělí na dvě základní etapy. První je fermentace, tedy samotné množení bakterií, a druhou je následné zapracování produktu do konečné podoby. Pro výrobu kyseliny hyaluronové používáme bakterii streptococus zooepidemicus,“ vysvětluje Matouš Čihák, asistent výzkumu biotechnologií ve společnosti Contipro.

Fermentaci zná lidstvo odedávna. Nevzniklo by bez ní třeba pivo

O výhodách fermentace lidstvo ví už dlouho, kdysi byla neodmyslitelnou součástí přípravy jídel. Potraviny zpracované tímto způsobem jsou totiž lépe stravitelné a vzniklé kyseliny vytváří v lidském organismu zdravé prostředí. Díky fermentaci se také z potravin do těla dostává maximum výživných látek, vitamínů a minerálů. Právě díky tomuto procesu si Češi mohou vychutnávat i oblíbené pivo. Jeho samotná existence je fermentací podmíněná a bez něj by nemohlo existovat v podobě, v jaké ho známe.

Bakterie vyrostou za den

Za pomoci užitečných bakterií funguje i výroba oblíbené kyseliny hyaluronové. Ve společnosti Contipro se snaží prostřednictvím výzkumu a vývoje všechny, i čistící procesy, dále zdokonalovat. „Máme výrobu, kde jsou obrovské nerezové nádoby, vysoké přes tři poschodí. Do nich dáváme živnou půdu. Následně se vnitřek sterilizuje a naočkuje bakteriemi, které za den vyrostou. Potom se látka stočí a začne proces čištění,“ vysvětluje Matouš Čihák.

Výzkumníci a pracovníci se při výrobě zaměřují hned na několik důležitých aspektů. Důležitá je nejen výnosnost technologického procesu, ale také co největší výtěžek hyaluronanu z jedné šarže. Samozřejmostí je důraz na kvalitu a čistotu hyaluronanu. Probíhá též snaha o omezování odpadových látek a ekologičnosti procesu přispívá i recyklace surovin.

Při výrobě je nejnáročnější poslední krok

Právě poslední kroky k hotové kyselině hyaluronové jsou v rámci celkového procesu problematické. „Není problém namnožit bakterie, ale problém je je poté dostat pryč a mít jen čistou látku, protože čistící procesy jsou složité. Stejně je to u již zmiňovaného piva. Můžete si namnožit bakterie, pokud tomu trošku rozumíte, ale vyčistit je potom přes množství různých filtrů, to je ta pravá výzva,“ objasňuje Čihák.

Jen díky poctivému a zodpovědnému postoji k výrobě může poté vzniknout čistá a kvalitní kyselina hyaluronová. Ta poté pomáhá všemožně, nejen ve světě kosmetiky. Výzkumy a studie dokazují, že její vlastnosti jsou využitelné ve farmacii, při výrobě léčiv či pomůcek. Už dnes se využívá v přípravcích na léčbu kloubů a pomáhá také léčit rány a popáleniny. Možnosti jejího využití jsou obrovské a až čas ukáže, kde všude může tato látka pomáhat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.