NEJVĚTŠÍ VLNA ROZVOLNĚNÍ: Co všechno je ode dneška možné? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

NEJVĚTŠÍ VLNA ROZVOLNĚNÍ: Co všechno je ode dneška možné?

Konec červenobílých pásek kolem stolů. Dnes je už otevřeno.
Konec červenobílých pásek kolem stolů. Dnes je už otevřeno. (Foto ČTK/V. Šálek)

Rozvolňování pokračuje a dnešním dnem vstupují v platnost nová pravidla pro žití v Česku. Povoleno je opět sezení na restauračních zahrádkách včetně konzumace jídla na trzích. Opasky se povolují také ve školství a u živé kultury. Deník Aha! přináší přehled změn.

Sportování a tetování

➤ Organizovaný amatérský sport nově může venku probíhat v počtu až do 30 osob, a to nejen v případě mládeže, ale u všech věkových kategorií (podmínkou jsou negativní testy, očkování proti koronaviru starší 14 dní nebo nanejvýš 90 dní od onemocnění nákazou covid).
➤ V provozu mohou být také vnitřní sportoviště za speciálního režimu, a to jeden návštěvník na 15 m² vnitřní plochy sportoviště, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem (podmínka třech potvrzení – očkování, test nebo prodělaná nemoc).
➤ Tetovací salony mohly otevřít už minulý týden, ale samotné tetování jste si tam nemohli udělat, to je možné až od dnešního dne, platí stejná pravidla jako u kadeřníka – klienti se musí u vstupu prokazovat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem, že v posledních 90 dnech nemoc covid-19 prodělali, povinná je ochrana úst.

Zahrádky restaurací a tržiště

➤ Kapacita míst na venkovním posezení hospod a restaurací není omezena, u stolu mohou sedět maximálně čtyři hosté, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti.
➤ Vzdálenost mezi stoly musí být 1,5 m.
➤ Každý host u sebe musí mít potvrzení, že byl buď očkován, nebo negativně testován PCR/antigenním testem, anebo se prokázat potvrzením od lékaře, že prodělal onemocnění covid.
➤ Hostinští nemusí po zákaznících tyto lejstra chtít, kontroly totiž bude provádět policie nebo hygiena, v případě načapání bez potvrzení hrozí pokuta hříšníkovi až do výše tří milionů korun.
➤ Na trzích se povoluje konzumace jídla a pití.

Školství

➤ Žáci prvních stupňů základních škol v celém Česku se vrací k běžné prezenční výuce.
➤ Rotační výuka se také ruší na druhých stupních základních škol, ale pouze v sedmi krajích – Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském a v Praze.

Očkování pro čtyřicátníky

O »včeličku« se sérem proti covidu se mohou od dnešního dne hlásit lidé ve věku 40 až 44 let. Jedná se o předposlední věkovou kategorii, pak už bude umožněno získat vakcínu všem zbývajícím lidem, tedy ve věku od 16 do 39 let. To se má spustit v červnu.

Venkovní akce a zoologické

➤ Pořádat se mohou živé kulturní akce venku pro nanejvýš 700 návštěvníků, ti musí mít na akci respirátory a každý účastník se musí prokázat negativním testem, očkováním proti koronaviru starším 14 dní nebo potvrzením, že prodělal onemocnění nákazou covid, to nesmí být starší 90 dnů.
➤ Do zoologických a botanických zahrad může zase více návštěvníků, ty totiž mohou navýšit svou kapacitu z 20 na 50 procent. Vnitřní prostory nadále ale zůstávají zavřené.

Už žádné zavírání!

Opětovnému uzavírání obchodů, služeb a restaurací má zabránit očkování, testování a covid pasy. Oznámil to ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO). „Vláda už nechce ani při zhoršení epidemické situace zavírat provozy,“ řekl v ČT s tím, že je důležité, aby co nejvíce Čechů mělo »pigáro«. Velkou výhodu Havlíček vidí v covid pasech, které se mají testovat od června. „Předpokládáme, že to zjednoduší nejen cestování po Evropě, ale i u nás, jako je poskytování určitých služeb, třeba v kultuře,“ dodal a ujistil, že se počítá se spuštěním aplikace k 1. červenci.

Přečtěte si
j.p.toman
17. 5. 2021 • 08:39

„Vláda už nechce ani při zhoršení epidemické situace zavírat provozy“ - uvidíme na podzim.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.