Palačinky nejen dětem: Co všechno můžete vytvořit z klasického těsta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Palačinky nejen dětem: Co všechno můžete vytvořit z klasického těsta?

Aha! radí s potravinami!
Aha! radí s potravinami! (iStock)

Říká se, že lidská kreativita nezná mezí. To platí i u té kuchařské. A když jde navíc o všemi milované palačinky... Z jednoho těsta můžete vykouzlit neskutečná jídla, která se budou líbit nejen vašim dětem!

Dort s tvarohem či krémem

Jako z časopisu o vaření může vypadat palačinkový dort, který si můžete snadno připravit doma. Základem jsou předem usmažené palačinky. Mezi ně můžete natírat základní vanilkový krém. Nebo můžete zkusit smíchat v míse 2 vaničky tvarohu, 1 balení mascarpone a 1 menší sklenici oblíbené marmelády. A touto směsí pak potírat jednotlivé palačinkové vrstvy. Milovníci čokolády ocení náplň, která se skládá z 500 g polotučného tvarohu, 80 g hořké čokolády (rozpuštěné) a 1 lžíce medu.

Slaná varianta alias rolky

Máte už dost sladkého? Můžete zkusit palačinky natřít klasickým neochuceným pomazánkovým máslem, naplnit šunkou, sýrem, doplnit to nějakou bylinkou (třeba pažitkou), případně přidat jarní cibulku a ředkvičky. A pak to vše zarolovat. Takto pevně smotané palačinky nechte asi půl hodiny v chladu ztuhnout. Pak je nakrájejte a můžete podávat jako chuťovku či svačinu.

Zvířátková svačinka pro děti

Zkuste popustit uzdu fantazii a vytvořte pro děti nebo vnoučata parádní zvířátkovou svačinu z palačinek. Co říkáte na medvěda, sovu či králíka? Není to přitom nic těžkého, stačí palačinky doplnit ovocem, případně tvarohem, pribináčkem nebo šlehačkou.

Tip Aha!: Základem je správná pánev

Nedaří se vám doma ty tak akorát tenké palačinky jako z časopisu? Nebo vás trápí, že se lámou? Často bývá problém v pánvičce. Neměla by být příliš vysoká a určitě by měla mít nepřilnavý povrch. Na rozehřátou pánev dejte jen trochu oleje. Tenké palačinky vytvoříte tak, že na ni nalijete zhruba jednu naběračku těsta a zajistíte, aby se rozlilo až do okrajů. Takto palačinku pozvolna pečete. Rozhodně nic neuspěchejte! Když už jsou kraje hotové, tak ji otočíte a pečete z druhé strany.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.