Zoufalá situace rodiny z Mostu: Zaplatili za byt, stejně skončí na ulici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Zoufalá situace rodiny z Mostu: Zaplatili za byt, stejně skončí na ulici!

Tady byla rodina Haufových z Mostu ještě šťastná. Otec Radim, syn Tomáš, manželka Marcela a dole dvojčata. Downovým syndromem postižený Matyáš a Ondřej.
Tady byla rodina Haufových z Mostu ještě šťastná. Otec Radim, syn Tomáš, manželka Marcela a dole dvojčata. Downovým syndromem postižený Matyáš a Ondřej. (Foto pro Aha! – Město Most, Facebook)

V zoufalé situaci se ocitli Radim (53) a Marcela (50) Haufovi z Mostu se svými třemi syny. Tomášem (28) a dvojčaty (12) Ondřejem a Matyášem. Ten poslední se narodil s Downovým syndromem. Za měsíc nebudou mít kde bydlet, i když byt zaplatili!

Byt 4 + 1, kde žijí, jde za měsíc do elektronické dražby. Jejich příběh začal v roce 2010, kdy důvěřovali blízké osobě, která jim zprostředkovala bydlení. Bohužel se tato osoba dostala do insolvence, kterou porušila, a byt, ve kterém Haufovi žijí, jde do elektronické dražby. „Zaplatili jsme tři sta tisíc. Vzali jsme si úvěr. Ten jsme loni doplatili. Blízká osoba slíbila, že byt po zaplacení převede na nás. Chtěla po nás ještě sto tisíc, ale to už jsme věděli, že má finanční problémy, tak jsme mu nic nedali. Tehdy jsme už věděli, že nám byt nikdy patřit nebude,“ svěřil se Aha! otec rodiny Radim Hauf.

Kdo by chtěl přispět

Pokud by chtěl někdo finančně přispět rodině, podrobnosti najde na stránkách www.donio.cz

Účet ze zoufalství

Radim pracuje na částečný úvazek kvůli úrazu s trvalými následky. Markéta pečuje o postiženého Matyáše a nejstarší syn je momentálně na úřadu práce. „Co jsme se to dozvěděli, že o byt přijdeme, začali jsme shánět i podnájem. Nikde nás ale nechtějí. Máme dva psy, které Matýsek používá na canisterapii, a pronajímatelé chtějí maximálně čtyři lidi,“ podotkl otec. Ze zoufalství založil veřejný účet při nadaci Donio, kam poslali peníze jen drobní dárci. „Myslel jsem, že by se nasbíralo třeba na zálohu bytu realitní kanceláři a v nájmu bychom byt spláceli, ale ani to nevyšlo,“ pokračoval. Teď neví, co s nimi bude.

Pomoc nabídl Most

„Městu Most není situace Haufových lhostejná a prostřednictvím sociálního odboru se rodině snaží najít náhradní bydlení,“ řekla mluvčí magistrátu Klára Vydrová. Rodině město nabídlo náhradní bydlení v centru města a právní konzultaci jejich případu zdarma. „Vše je zatím rozjednané,“ dodala Vydrová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.