Paní Gajdošíková dojala maminku k slzám: Darovala jí rodný dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Paní Gajdošíková dojala maminku k slzám: Darovala jí rodný dům

Eva ukázala maminčinu misku a hrníčky po babičce, které bývalí majitelé uchránili.
Eva ukázala maminčinu misku a hrníčky po babičce, které bývalí majitelé uchránili. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jsou okamžiky, kdy se rodinné kořeny zpřetrhají. Snažíte se všemožně vrátit tam, kde jste bývali šťastní. Jenže osud znovu zasáhne a vše je pryč. A pak najednou... Příběh Evy Gajdošíkové (63) z Napajedel na Zlínsku a její maminky Věry (88) je o lásce a jednom domě.

Do tří let žila paní Eva s rodiči a dvěma sestrami v domku z roku 1933, který si postavili její prarodiče a do nějž se její máma narodila. Pak se mladá rodina přestěhovala do vlastního stavení. „Já u babičky a dědy prožila celé dětství. Koupala se v mrtvém rameni řeky Moravy, v zimě na něm bruslila. Babičku Julinku jsem milovala a ona mě,“ vzpomíná na krásné okamžiky.

Mladé manželství, ale nevydařilo a tak tři holky s mámou skončily v paneláku. K místu u řeky je to však stále táhlo. „Byla jsem v prvním ročníku na gymplu, když mamka z nostalgie koupila starší dům naproti babičce,“ popisuje. Jenže se ukázalo, že je původní majitel podfoukl a budova je vlastně neobyvatelná. Na opravu samoživitelka neměla peníze a tak ji dlouho složitě zase prodávala.

Rodinné sídlo z roku 1933 je opět jejich.

Do rodného domku se paní Věra nakonec vrátila v důchodu a žila v něm spokojeně 10 let, do roku 2015. Po úrazu nemohla být sama a musela do penzionu, rodina se rozhodla nemovitost prodat. „Srdce nám krvácelo, ale nebylo reálné, aby tam některá z nás šla bydlet. Mamka to nepřenesla přes srdce. Od té doby se o domě slovem nezmínila, nechtěla se k němu podívat,“ vyprávěla paní Eva. To trvalo až donedávna, když se dům objevil v nabídce realitní kanceláře.

Paní Eva nezaváhala ani na okamžik a koupila ho zpět. Mámě pak řekla, že má pro ni překvapení a dovezla ji tam. „Nemohla jsem ani dýchat, jak mě to dojalo. Uvítali mě i sousedé. Tak jsem zase doma, řekla jsem si a plakala štěstím. Ve snu jsem se tam tolikrát vrátila, ale nenapadlo by mě, že se to opravdu stane. Pro mě je to nejkrásnější dárek v mém životě,“ radovala se paní Věra. Radost mají i její dcery. „Uvědomily jsme si, že je to rodinný symbol. Jádro, kde jsme se všichni potkávali a snad to tak zase bude,“ míní Eva.

Kruh se uzavřel

„Člověk nikdy neví, co ho čeká. Zjišťuje, že se světem není nutné bojovat, protože ve všem je řád a život plyne tak, jak má. Ten kruh se uzavřel,“ dodala Eva.

Přečtěte si
-bello-
16. 3. 2021 • 00:09

Co to je , proboha?
A vůbec, paní Gajdošíková sice skončila v paneláku, ale zadarmo ho dostala od státu a mohla si vejskat.Nebyla na tom zle, když si koupila domek a zbytek je něco jako červená knihovna a blbost.
No tedy ....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.