Jak na zdravá záda? Spojte pohyb s běžnými činnostmi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak na zdravá záda? Spojte pohyb s běžnými činnostmi

 (Pavel Lebeda)

Pokud patříte mezi lidi, které dennodenně bolí záda, zkuste s tím něco udělat. Zdraví máme všichni jenom jedno. Jak se udržet ve zdravé formě vám v rozhovoru poradí Katarína Železná, třicetiletá dcera slavného oštěpaře Jana Železného. Celý rozhovor najdete na portálu Sazky a Českého Olympijského výboru – Sport v okolí.

„Spojte si pohyb s běžnými činnostmi vašeho dne. Při vaření kávy si pokaždé udělejte jednu protahovačku, online schůzku s kolegy začněte třeba vtipnou pohybovou výzvou a při telefonování choďte – když za den protelefonujete půl hodiny, znamená to půl hodiny chůze, a to už se počítá,“ radí Katarína Železná.

Celý rozhovor najdete na Sportu v okolí.

Vedete projekt Fitgee. Daří se vám rozhýbávat i nesportovce?

Naším největším úkolem je lidi motivovat, inspirovat a nabídnout jim jednoduché tipy bez ohledu na to, kolik mají času po práci, jak jsou pohybově zdatní, či co mají právě na sobě. Když to během webináře či semináře dokážeme, není už úniku ani výmluvy a oni opravdu začnou.

Začít je jedna věc, ale udržet si motivaci druhá...

Důležité je vytvořit si návyk. Pomáhá k tomu spojit si novou aktivitu s nějakou dosavadní – například pokaždé když si uvařím čaj, udělám si jednu protahovačku. A taky je fajn na sebe od začátku úplně netlačit. Občas máme tendenci dávat si velké cíle, které nejsme schopni naplnit, a tak nakonec neděláme nic. Nemusíme se přece každý den protahovat půl hodiny a sportovat hodinu po práci. Když zrovna ten den nestíháte sportovat, dodejte pohyb do dne v podobě jiné aktivity. Třeba tím, že vystoupíte o dvě tramvajové zastávky dříve a projdete se.

Lidé se vztahem ke sportu to mají jednodušší, že?

Ale i aktivním lidem vysvětlujeme, že to není jen o jedné hodině sportu po práci, ale také o tom, co děláme zbylých 23 hodin. Představte si, že byste jedli celý den v kuse fast food, večer byste si dali salát a čekali, že ta miska zeleniny vše zachrání. Nezachrání! Stejně tak je to se sezením a hrbením se. Nemůžete sedět 8, 10, 12 hodin denně a čekat, že to tělu vynahradíte hodinou sportu po práci. Aby vás nic nebolelo, potřebujete zařadit pohyb a prevenci také do pracovního dne.

Můžete být konkrétní. Jak si takový pohyb máme představit?

Jsou to pohyby, které zvládnete v podstatě kdykoliv a kdekoliv. Jednoduché, ale naprosto účinné. Pár příkladů: Než se vám dovaří káva či voda na čaj, můžete třeba spojit ruce za zády a protáhnout si tak prsní sval. Kvůli hrbení se při práci za počítačem se hodně zkracuje. Při telefonování se sluchátky v uších zase zvládnete upažit obě ruce do strany a zápěstí „zalomit“ do úhlu devadesáti stupňů. Prsty přitom směřujte vzhůru a hezky je rozprostřete co nejvíce od sebe. Po chvíli v této pozici ukloňte hlavu na jednou stranu a pak zase na druhou. Tohle je skvělá protahovačka pro naše ruce, které přes den při klikání na myš hodně zatěžujeme.

Přečtěte si na Sportu v okolí i další články plné pohybové inspirace.

Katarína Železná se svým otcem, oštěpařem Janem Železným.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.