Zemědělci varují: Naočkujte nás nebo bude NEDOSTATEK POTRAVIN!
Pokud by virus – nebo sám kabinet – vyřadil z provozu zemědělskou výrobu, dopady by pocítil každý z nás. Podle průzkumu, na který se odvolává iniciativa zemědělských firem, se bojíme, že pak nebude skoro co jíst!
Co má dál vláda za lubem, to nikdo neví. Členové Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků ale už teď přišli s průzkumem pro případ, že by Česko skončilo v opravdu tvrdém lockdownu. Podle únorového průzkumu STEM/MARK mezi 806 respondenty se 38 % Čechů obává, že následkem toho by už do jednoho týdne zmizela část potravin z obchodů. Maximálně měsíc dává omezení nabídky potravin 33 % Čechů a jen 10% lidí žádné takové obavy podle průzkumu nemá.
Hra na city nebo riziko?
Že se maluje čert na zeď? Zástupci zemědělských firem nijak nezastírají, o co jim hlavně jde. Chtějí po vládě, aby i pracovníky v zemědělství zařadila ke kritické infrastruktuře, a ti tak mohli být přednostně očkováni. „Největší riziko vidíme v mlékárenství, kde drtivou většinu mléka pro republiku zajišťuje přibližně 10 tisíc lidí ve dvousměnném provozu. Věříme, že tento fakt vláda brzy zohlední,“ uvedl Jiří Milek (57), člen iniciativy a bývalý ministr zemědělství.
Aha! se ptalo: Je situace skutečně tak dramatická?
Jan Doležal, prezident Agrární komory
Nemluvíme do větru, už teď chybí lidé „Rozumíme, že v současné době jsou přednostně očkovány zranitelné skupiny obyvatelstva. Nicméně v zemědělství je nedostatek pracovníků už nyní a platí to především pro živočišnou výrobu, protože zvířata potřebují péči každý den. Vzhledem ke zhoršující se covidové situaci v Česku a uzavření škol a školek zůstává navíc mnoho lidí doma s dětmi, a nedostatek lidí je tak ještě citelnější. Nedostatek pracovní síly nyní mohou ve větší míře pocítit také podniky rostlinné výroby a zejména u pracnějších odvětví, jako je např. zelinářství, chmelařství nebo ovocnářství, protože v těchto týdnech začínají jarní práce. Z výše uvedených důvodů apelujeme na vládu, aby sektor zemědělství byl jako součást tzv. kritické infrastruktury co nejdříve zařazen mezi přednostní kategorie pro očkování. V opačném případě může dojít ke znatelnému omezení dodávek potravin pro obyvatele se všemi negativními důsledky.“
Petr Havel, agrární analytik
Tohle je strašení, jídla je dostatek! „Riziko v těchto provozech nepochybně existuje, ale panika není na místě. Výrobců základních potravin, masa, mléka, vajec, je několik desítek těch velkých a stovky menších. To, že může nějaký provoz zavřít, je jasné, ale na sto procent nehrozí, že by byl nedostatek potravin. A navíc, pořád to můžeme dovézt ze zahraničí... Snaha dostat se k očkování je legitimní, ale podmiňovat to strašením, že nebude dostatek potravin, je na hranici šíření poplašené zprávy.“
Tomáš Prouza, šéf Svazu průmyslu a cestovního ruchu
Zemědělci jsou venku, na vakcínu musí počkat „Není jediný důvod, proč se obávat nedostatku potravin, sklady obchodů jsou naplněny na maximum a zásobování běží i přes složitou situaci na hranicích bez větších zpoždění. Rozumím snaze různých profesních skupin dostat se co nejrychleji k očkování. Ale pravidla musí být jasná – nejprve zaměstnanci kritické infrastruktury od zdravotníků, policistů a hasičů přes provozní pracovníky elektráren či vodáren až po výrobu potravin a nejstarší spoluobčané. Následovat musí ti, kteří jsou v nejčastějším styku s ostatními lidmi, tedy učitelé, prodavači, piloti a letušky nebo třeba řidiči taxi. Zemědělci, kteří pracují většinou venku, patří mezi ty nejméně ohrožené skupiny obyvatel.“