Přelomový verdikt soudu v Číně: Zaplať manželce za domácí práce 165 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Přelomový verdikt soudu v Číně: Zaplať manželce za domácí práce 165 tisíc!

Přelomový případ v Číně: Soud nařídil muži, aby manželce platil za domácí práce
Přelomový případ v Číně: Soud nařídil muži, aby manželce platil za domácí práce (Reuters, Blesk - Aneta Schurgerová)

Přelomový verdikt soudu v Pekingu pořádně rozdivočí všechny ženy v domácnosti, které vaří, perou, uklízí, starají se o děti a stěžují si, že je manžel neocení. Jistý Číňan bude muset. Nikoliv však slovy, ale penězi! Soud totiž určil, že musí exmanželce za pět let domácích prací zaplatit v přepočtu 165 tisíc korun. Ostatní ženy ale zuří: Je to málo!

Muž, kterého soudní záznamy označují pouze jako pana Chena, žádal o rozvod s manželkou Wang. Ta se zpočátku krachu manželství bránila, nakonec ale na rozvod kývla. Nicméně trvala na tom, že za pětiletý svazek s Chenem dostane finanční odškodnění. „Nestral se o domácnost ani o výchovu našeho syna,“ láteřila Wang. Soud nakonec rozhodl v její prospěch a stanovil, že dostane jednorázovou kompenzaci. Za pět let domácích prací jí manžel vysolí 50 tisíc jüanů (165 tis. Kč) a dalších 2000 jüanů (6600 Kč) k tomu jako měsíční alimenty na dítě.

Přelomový verdikt vzbudil velkou odezvu na čínské sociální síti Weibo, kde už má diskuze přes 570 milionů zhlédnutí. Zejména ženy supí a stanovenou částku, která představuje 2750 korun na měsíc, označují za pakatel. „Nemám slov, povolání ženy v domácnosti na plný úvazek je podceňované. Chůva v Pekingu na rok stojí skoro 50 tisíc jüanů,“ rozčiluje se třeba jedna z žen. „Ženy, buďte vždycky nezávislé. Nevzdávejte se kvůli manželství práce a vytvořte si svou cestu ven,“ radí další.

Nový zákoník, nová doba

Nový občanský zákoník, který v Číně vešel v platnost letos, stanovuje, že muž/žena může při rozvodu požadovat kompenzaci v případě, že je na něm/ní větší zodpovědnost ve výchově dětí či péči o staré příbuzné nebo pomáhá partnerce/partnerovi ve výkonu práce. Předtím mohli o finanční kompenzaci žádat jen v případě, že měli podepsanou předmanželskou smlouvu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.