Smrt Sternberga (†97): Hrabě, černý baron i kulisák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt Sternberga (†97): Hrabě, černý baron i kulisák!

Nikdy nezapadá, zní rodové heslo, jenž Zdeněk Sternberg naplňoval celý život.
Nikdy nezapadá, zní rodové heslo, jenž Zdeněk Sternberg naplňoval celý život. (Foto Aha! – David Malík, Mária Rušinová, Paměť národa, Business @ School Vienna, Bontonfilm, ara)

Narodil se v Praze do starobylého šlechtické rodu, ale na růžích Zdeněk Sternberg (†97) ustláno neměl. Nemohl dostudovat, vojnu trávil mezi „černými barony“, živil se jako horník. Životní příběh člena významného českého hraběcího rodu a vlastníka hradu v Českém Šternberku se včera uzavřel.

Byť byl rodilým Pražanem, Zdeněk Filip Maria Emanuel Jiří Ignatius Sternberg prožil dětství na Českém Šternberku. Do metropole se vrátil během studií gymnázia – do Bubenče a na Smíchov. Po druhé světové válce tu sice také dostudoval práva, k promoci však kvůli šlechtickému původu nebyl připuštěn. Prvního října 1950 nastoupil na vojnu k Pomocnému technickému praporu (PTP), tedy černým baronům. Posloužil i jako předloha hrdiny stejnojmenné humorné knihy Miloslava Švandrlíka (†77), v jejíž filmové verzi hraběte ztvárnil Václav Vydra (65). „Ve skutečnosti to nebylo tak zábavné a vtipné. Udělal jsem ale zkušenost, že když je nesnesitelný tlak seshora, existuje mezi lidmi velká pomoc a sounáležitost,“ řekl k tomu Sternberg.

Na aristokrata si nehrál

Už u PTP pracoval jako horník u Duchcova a v Karviné. Poté coby kulisák a zástupce jevištního mistra v Hudebním divadle v Karlíně, než po 12 letech emigroval do Rakouska. Do Česka se vrátil v roce 1989. O tři roky později znovu převzal a už v důchodu začal spravovat rodinný majetek. V říjnu 2005 jej tehdejší prezident Václav Klaus (79) vyznamenal medailí Za zásluhy II. stupně. „Dar Boží pro člověka je schopnost adaptovat se. Je to jedna z největších výhod naší existence,“ komentoval své zkušenosti. Po zbytek života vždy ctil závazek k předkům, ač nebýval rád, když se o něm jako o aristokratovi mluvilo. „Mám spoustu neřestí, třeba bývám netrpělivý a miluji čokoládu,“ prozradil. Hrabě Sterberg včera zemřel. Jeho úkol tak zůstává na synovi Filipovi (62) a vnučce Anastasii (22).

Víte, že...

...Sternbergové podle legendy pocházejí od Kašpara, jednoho ze tří biblických králů, který se přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíši?

...zlatá osmicípá hvězda, kterou rod nese ve znaku, je tedy hvězdou betlémskou?

...rodové heslo je Nescit occasum, neboli „nikdy nezapadá“ (míněna sternberská hvězda).



Přečtěte si
mbmb
20. 1. 2021 • 12:50

RIP pozustalym - cestny clovek pan hrabe a opravdovy Gentleman ,krasny vek cerny baron !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.