Místo odpočinku císařského rady Eduarda Tilla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Místo odpočinku císařského rady Eduarda Tilla

místo odpočinku velkoobchodníka Eduarda Tilla
místo odpočinku velkoobchodníka Eduarda Tilla (foto pro Aha! - M. Doležal, ara)

Jen pár dní před Dušičkami Brno znovu objevilo svoji legendu. Dobrovolníci z Paměti národa, kteří začali ve volném čase čistit opuštěné a zanedbané hroby na ústředním hřbitově, odhalili místo odpočinku velkoobchodníka Eduarda Tilla (1824 – 1898). Kdo že to vlastně byl?

Podnikatel, císařský rada, který vybudoval největší železářský obchod na Moravě. Svým zbožím dobyl Vídeň a ve své době věhlasem směle konkuroval i proslulému železářství u Rottů v Praze. „Průmyslníkův hrob byl dlouhá léta zapomenutý, zpustlý a zarostlý. Je přitom kulturní památkou,“ řekl Aha! etnograf Michal Doležel.

Budoucí velkoobchodník a průmyslník Eduard Till se narodil v Lysicích (okres Blansko) do rodiny mydlářského mistra Paula. Po dokončení gymnázia odjel na zkušenou do rakouského Steinu nad Dunajem, další praxi získal v Uherském Hradišti a později ve velkoobchodě ve Floridsdorfu u Vídně. Zkušenosti, které na cestách posbíral, zužitkoval v Brně, kde svůj obchod postupně proměnil na velkoobchod největší svého druhu na Moravě. Od roku 1863 nesla firma název Eduard Till. Sídlila na dnešním náměstí Svobody 20.

Před 180 lety otevřel slavné pražské železářství

Obchod, který si zamilovaly celé generace zákazníků. Včera uplynulo 180 let ode dne, kdy známý pražský obchodník Vincenc Josef Rott (†77) otevřel na Starém Městě pražském železářský krám. Do Železářství U Rotta na Malém náměstí chodili nakupovat Pražané i turisté a často a rádi se vraceli. Nebylo divu. Měli z čeho vybírat, jelikož sortiment byl opravdu pestrý. Zákazníci našli v regálech na 70 tisíc kusů zboží, od šroubků, nářadí a hodinových součástek až po hudební nástroje. Obchod měl 21 oddělení, 170 zaměstnanců a sedm automobilů na rozvoz. Zlatou érou pro něj byla první Československá republika. Denně prodali šest vagonů zboží, nejen přímo v obchodě, ale také přes katalogy. Dobrou pověst prodejně nezničilo ani znárodnění po roce 1948.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.