Výročí masakru: Pláč a slzy za sedm obětí zůstávají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výročí masakru: Pláč a slzy za sedm obětí zůstávají!

Pietní místo před nemocnicí - 2019
Pietní místo před nemocnicí - 2019 (Blesk - Michal Charbulák)

Je to už rok, ale bolest je stále přítomná. Oči plné slz mají příbuzní, kamarádi a známí sedmi obětí masového vraha Ctirada Vitáska (†42). Ten vraždil přesně před rokem v ostravské fakultní nemocnici.

Ctirad Vitásek žil v přesvědčení, že je těžce nemocen a že ho doktoři odmítají léčit. Jeho přesvědčení došlo tak daleko, že se nakonec vydal s nelegálně drženou pistolí do ostravské nemocnice a procházel tady čekárnami ordinací. Vybral si čekárnu chirurgické traumatologie, kde bylo nejvíce pacientů, a začal střílet... Zaseknutá pistole Vrah připravil o život sedm lidí a další zranil. Ostatní měli štěstí, že se mu zasekla pistole. „Což zachránilo život mnoha přítomným,“ řekl krajský policejní šéf Tomáš Kužel. Vitásek měl v pistoli celkem 15 nábojů. Chtěl se zabít poslední kulkou poté, co zabije co nejvíce lidí. Krátce po činu spáchal sebevraždu ve svém autě nedaleko Ostravy. Střelil se do hlavy. Příbuzní zabitých dodnes vrahovi neodpustili. „Hajzl jeden, zabít tolik lidí, i našeho Oskara. Snad se smaží v pekle,“ rozohnil se jeden z rodiny zastřeleného kulturisty Oskara J. (†28).

Vitásek senior: Syn byl nemocný!

S oficiálními závěry vyšetřování se nikdy nesmířil zdrcený otec Ctirada Vitáska. „Říkám vám, že Ctirad měl několik psychiatrických diagnóz, docházel kvůli tomu čtyři roky do nemocnice na fakultce,“ tvrdí. S manželkou letos prožijí už druhé smutné Vánoce za sebou. „Vím, že se těm zprávám, co udělal, nevyhneme. Připadáme si kvůli tomu jak nad hrobem,“ řekl Aha!.

Manželka si vzala dovolenou

Jednou z Vitáskových obětí byl dozorce a také řidič ostravské vazební věznice Petr Š. (†39). „Předčasně se narodil, předčasně také zemřel. Ve třech letech osiřel,“ prozradila rodina zesnulého. Po Petru Š. zůstal syn Jaroslav (10) a manželka Pavla, která ve fakultní nemocnici působí coby lékařka. „Do odborné ambulance nemohla paní doktorka ze zdravotních důvodů docházet půl roku,“ uvedla kolegyně z personálu. „Teď si vzala na tyto prosincové dny dovolenou, nemohla se soustředit na práci,“ řekla zdravotnice. + foto Petr Š.

Jekatěrina: Přežila jsem, ale...

Dodnes se nevzpamatovala ze střelby v ordinaci učitelka hudby a ruštiny Jekatěrina Garbová (58). I ona se mohla stát Vitáskovou obětí. „Najednou přišel výbuch. Myslela jsem, že nějaký pitomec pouští petardy v nemocnici,“ řekla tehdy deníku Aha! Poté přišla druhá ohlušující rána. „S nohou v sádře jsem se vsoukala na zemi pod vozík, trčela mi jen hlava a nohy. Ženy v čekárně začaly hrozně křičet. Nekřičte, jinak bude střílet, říkala jsem. Pak běžel okolo nějaký muž, snad utíkal před tím střelcem, a spadl vedle mě,“ vzpomínala učitelka hudby. 

Postřelený Jaromír (74): Včas uhnul!

Jeden ze dvou zraněných, senior Jaromír (74) z Ostravska, se uzavřel po události do sebe a s nikým kromě rodiny nekomunikuje. „Mluvit s ním měla problém i policie. Ví, že měl obrovské štěstí, ale stále vše nese těžce,“ řekla Aha! jeho švagrová. Muž osudného dne seděl v čekárně chirurgické traumatologie, když na něj Vitásek namířil pistolí. Jaromír instinktivně cukl hlavou, což mu zachránilo život. Střela mu rozervala kůži na krku a škrábla spodní stranu týlu. Poté se vrahovi zbraň zasekla a Jaromír utekl. Ránu mu v nemocnici zašili a pár dní nato byl propuštěn do domácího ošetřování.

Motiv? Rozšířená sebevražda!

Krajský žalobce David Bartoš k důvodu střelby řekl: „Vitásek nabyl dojmu, že nemůže odejít ze světa sám tak, že se jednoduše zabije. Chtěl po sobě zanechat nějaký trvalejší odkaz. Aby nebyl jedním z řady nevyléčitelně nemocných, kteří se zabili. Šlo o takzvanou rozšířenou sebevraždu.“ Případ policie odložila právě z důvodu vrahovy smrti.

Kde vzal zbraň?

Podle policejního ředitele Tomáše Kužela si vrah pořídil model zbraně, který se používá ve školách a po úpravách může být funkční. Dodatečně úpravy způsobily, že se zbraň při střelbě zasekávala. Ještě dnes policisté pátrají po tom, kdo zbraň upravil a Vitáskovi poskytl. „Úprava zbraně byla a je trestná. Nesouvisí to ale s útokem, protože on si ji pořídil už upravenou. Proto jsme to oddělili a řešíme to samostatně,“ řekl Kužel.

Auto vraha do dražby?

Automobil, s nímž odjel Vitásek, by mohlo být nabídnuto v aukci. Rozhodnout o tom má soud. Teď má vůz v držení Centrum zajištěných aktiv, které prodává v dražbách předměty zabavené v trestním řízení. Soud může však rozhodnout také o zničení vrahova auta. Co se týká pistole, tu mají policisté v depozitu odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Víte, že…

...dnes dopoledne bude odhalen památník obětem útoku v parčíku před poliklinikou fakultní nemocnice? + střelba pomnik Pomník byl instalován nedávno.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.