Je den svaté Barbory: Nařežte si větvičky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Je den svaté Barbory: Nařežte si větvičky!

Nezapomeňte na lidový zvyk
Nezapomeňte na lidový zvyk (shutterstock.com)

»O svaté Barboře ležívá sníh na dvoře,« říká lidová pranostika. Spíš než sněhovou nadílkou je tento den známější lidovým zvykem – stříháním větviček ovocných stromů, barborek...

Patronka týraných dětí a havířů

Svatá Barbora se narodila ve 3. století v Nikomédii (dnešní Turecko). Její otec byl zarytý pohan a bylo pro něj nepředstavitelné, aby se dcera stala věřící. A tak ji raději zavřel do nákladně zařízené věže, kterou pro ni nechal postavit. Vzdělaná dívka přes jeho zákaz přijala křesťanství, nechala se i pokřtít. Rozzuřený otec proto nechal dceru mučit a nakonec jí setnul hlavu. Později byla Barbora prohlášena za svatou a stala se patronkou nejen opuštěných a týraných dětí, jímž sama byla, ale i havířů, kteří věří, že je Barbora ochrání před náhlou smrtí a v temnotě jim ukáže cestu za světlem.

Předvánoční věštění

Na den svaté Barbory připadá známý starý lidový zvyk. Svobodné dívky si mají v tento den nařezat větvičky z třešně, kterým se přezdívá barborky. Tato tradice nemá se svatou Barborou nic společného. Pramení z lidové víry, že první prosincové dny jsou nejpříhodnější pro magické úkony a věštby. Právě řezání větviček 20 dní před Štědrým dnem bylo tak akorát, aby v teple domova vyrašily na větvičkách květy. Pokud větvička do Štědrého dne vykvetla, znamenalo lásku a štěstí. Dokonce se tradovalo, že se dívka do roka vdá.

Dárek do punčochy

V některých domácnostech ale dodnes dávají děti večer 3. prosince za okno punčochu a doufají, že jim Barbora nadělí něco dobrého na zub.

Aby vykvetly...

Dnes už je řezání barborek spíše symbolickým zvykem a především pěknou dekorací. Kromě třešně se mohou použít větvičky jabloně, višně, švestky nebo zlatého deště. A jak na to, aby větvičky vykvetly? Měli bychom vybírat stromy, které jsou alespoň 10 let staré. Důležité je nařezat větvičky šikmým řezem a vložit je do vázy s vodou a dát je do chladné místnosti. Pak zhruba dvanáct dní před Vánocemi vázu přemístit do teplé místnosti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.