Domov seniorů 14 dní bez lékaře: Pomáhat museli létající záchranáři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Domov seniorů 14 dní bez lékaře: Pomáhat museli létající záchranáři

Domovy pro seniory „drží“ dobrovolníci. V Česku přibývá 1600 nakažených důchodců denně
Domovy pro seniory „drží“ dobrovolníci. V Česku přibývá 1600 nakažených důchodců denně (Archiv Blesku)

Dva týdny odmítala lékařka kvůli covidu ošetřovat 113 seniorů v pražském domově Elišky Purkyňové v Thákurově ulici. Zasáhnout tam proto musel tzv. létající tým záchranné služby. Několik pacientů muselo být převezeno do Ústřední vojenské nemocnice.

Podle záchranářů smluvní lékařka údajně odmítla kvůli covidu do domova v Praze 6 v posledních 14 dnech docházet. Personál proto musel přivolat záchranáře. „Šest osob jsme transportovali do nemocnic speciálním vozem Fénix vzhledem k nízkému okysličení krve, významným nálezům při poslechu dechu a srdečnímu selhávání. Symptomy onemocnění covid-19 vykazuje většina seniorů ubytovaných v zařízení v Thákurově ulici,“ řekl ředitel záchranné služby Petr Kolouch. „O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytována žádná lékařská péče,“ dodal s tím, že smluvní lékařka údajně odmítla kvůli covidu do domova v Praze 6 docházet.

Vede se vyšetřování

Zřizovatelem domova je Magistrát hl. m. Prahy a podle radní pro sociální oblast Mileny Johnové (53, Praha Sobě) se celá věc nyní vyšetřuje. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. Všechny jiné krizové situace, jako například náhlý výpadek personálu, se vždy podařilo velmi rychle pokrýt,“ sdělila Johnová s tím, že se všemi domovy seniorů radnice pravidelně komunikuje. Podle ní se ani v žádném dalším domově podobná situace nevyskytla.

Kdo přijel na pomoc?

Létající záchranná služba je tým, který fungoval již během jarní vlny pandemie. Tým tvoří lékař, sestra, medici a spolupracující specialisté. Kromě konzultací pomáhají zdravotníci přímo v zařízeních a zajišťují pomoc se zdravotní péčí a ve spolupráci s hygienickou službou nastavují karanténní opatření. Poskytují rovněž léky, ochranné pomůcky nebo psychologickou pomoc.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.