Schváleno poslanci: 5000 Kč pro každého seniora! Kdy jim přijdou peníze? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Schváleno poslanci: 5000 Kč pro každého seniora! Kdy jim přijdou peníze?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Necelým třem milionům lidí, kteří pobírají starobní, invalidní či pozůstalostní důchod, svitla naděje na přilepšení. Jednorázový příspěvěk ve výši 5 tisíc korun včera definitivně schválila Sněmovna, návrh teď míří do Senátu. K lidem by pak měly peníze doputovat do Vánoc.

To, že seniorům je třeba v době koronavirové krize pomoci, schválila vláda už v září. „Seniorům tím pomůžeme, aby jim zbylo něco málo na věci, které nám mohou připadat stejně samozřejmé, ale důchodci si je nemohou dovolit,“ obhajovala včera před poslanci svůj návrh ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD).

Otáčí každou korunu

Nakonec i přes výhrady ekonomů a opozice, že jednorázová pomoc seniorům není systémová, a ještě více zatíží již tak zkoušené veřejné rozpočty, jednorázový příspěvek Sněmovnou prošel. „Doteď jsme pomohli rodinám s dětmi, zaměstnancům, firmám a živnostníkům. Nyní jsme o krok blíž také k podpoření těch, kteří každou korunu počítají dlouhodobě,“ radovala se ministryně.

Přijdou do Ježíška

Kdy tedy mohou penzisté vyhlížet bonus na přilepšenou očekávat? „Příspěvěk budeme rozesílat postupně, jedná se o tři miliony výplat, důchodcům však peníze dorazí do Vánoc,“ napsala ministryně Maláčová Aha!. A co by s ním měli udělat, utratit nebo schovat na horší časy? „Mohou sním naložit jak sami potřebují a jak uznají za vhodné,“ dodala.

Komu se bude nejvíce hodit?

K oprávněnosti příspěvku Maláčová poslancům předestřela několik faktů. „Čtyři sta tisíc seniorů má důchod pod 12 000 korun, takže musí vyžít s částkou 400 korun denně. Přitom hranice příjmové chudoby u domácností jednotlivců je 12 818 korun,“ řekla poslancům. Téměř milion seniorů pak má důchod pod 14 tisíc.

Kdo má na něj nárok?

Nárok mají všichni, kdo v listopadu pobírali důchod nebo o jeho výplatu od listopadu včas požádali. Příspěvěk nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

A kdo má smůlu?

Vyplacení příspěvku není podmíněno důchodovým věkem, který je od 1. ledna 2018 stanoven na 65 let. Takže i ještě starší a stále pracující lidé, kteří však o důchod nezažádali, mají smůlu.

Jak příspěvěk získat?

O příspěvek nebude nutné nijak žádat, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ho má vyplatit automaticky. Příspěvek bude vyplácen jednorázově, každý důchodce ho dostane jenom jednou. Tedy i když člověk pobírá více důchodů najednou.

Kolika lidem přijde?

Starobních důchodců a důchodkyň je 2,41 milionu. Invalidní penzi pobírá asi 419 tisíc lidí a pozůstalostní 64 tisíc. Odhaduje se, že státní kasu to bude stát 15 miliard korun.

Valorizace v lednu

Poslanci k vládní předloze připojily desítky pozměňovacích návrhů, uspěl jediný. Piráti prosadili, aby pravidelná valorizace důchodů byla vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové penze. K čemu to? „Protože stávající zákon valorizuje částku až od termínu první výplaty důchodu v lednu, přichází ta část seniorů s výplatou na konci měsíce o valorizační částku skoro za celý leden,“ vysvětlil nutnost změny místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík (33). To má ale platit až od roku 2022.

Přečtěte si
yokky
31. 10. 2020 • 13:26

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.