Bačové mají padla: Pletou poslední korbáčiky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bačové mají padla: Pletou poslední korbáčiky

Bača Marek Sikora druhý zprava.
Bača Marek Sikora druhý zprava. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Profimedia.cz)

Jedny z posledních korbáčiků chystá Miluše Gajdošová v mlékárně na Hrčavě. Ovčí sezona totiž končí. Zvířata se stěhují z pastvin na salaše, kde budou přes zimu odpočívat.

Další mléko ovčáci nadojí, až na jaře odchovají jehňata. „Zatím jsem připravila čerstvý sýr. Z 10 litrů mléka ho uvařím zhruba dva kilogramy. Několik hodin pak musí hmota, která vypadá jako tvaroh, vykapat,“ popisuje Gajdošová. Na korbáčiky sýr znovu zahřeje, aby dosáhl těstovité konzistence. „Z těsta potom tahám sýrové nitě a válím a válím,“ přibližuje výrobu pochoutky. Ta se pak splétá pěkně ručně do copánků. Každý korbáčik se nakonec na pár minut ponoří do studené vody se solí.

Víte, že...

...z jednoho litru mléka se vyrobí asi 30 deka korbáčiků?

Obnovují tradici

V Beskydech se od 16. století téměř na každé horské stráni pásly ovce. V minulém století z kopců vymizely. „Náš spolek tradici na Hrčavu vrací. Máme základní stádo 60 ovcí, které chceme postupně rozšířit na optimálních 150 kusů,“ říká bača Marek Sikora.

Kolik nadojí?

Hrčavský ovčín vznikl před pár lety ze zchátralého kravína. Opravil ho a ovce v něm chová spolek Hrčávka. Vyrábí kromě čerstvého sýru a korbáčiků i žinčicu a brynzu. Kdysi ovce dojily v průměru dvě deci mléka denně. Šlechtěním se dojivost zvýšila. „Záleží na plemeni. Naše ovečky za ranní a večerní dojení dávají od 1,5 do 2,5 litru mléka za den,“ upřesnil bača Marek Sikora. Jen pro srovnání, kráva za den nadojí průměrně 22 litrů.

Z čeho žili v zimě?

Bačové, což jsou majitelé stáda a ovčáci, lidé, kteří se o ovce starají, si museli na zimu uložit brynzu do dřevěných sudů, tak zvaných škopků. „Na dno dali javorové listí, potom brynzu se solí a nahoru opět listí, které zalili rozpuštěným máslem. Škopek uchovávali ve sklepě a postupně ujídali nebo brynzu prodávali,“ líčí Otmar Kantor z Jablunkova.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.