Tipy, jak sestavit fotoknihu: Vzpomínky nad zlato | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tipy, jak sestavit fotoknihu: Vzpomínky nad zlato

CEWE FOTOKNIHA - Ilustrační foto
CEWE FOTOKNIHA - Ilustrační foto (CEWE FOTOKNIHA)

Nejspíš nás čeká konec roku ve znamení domova. Epidemie koronaviru návštěvám a cestování příliš nepřeje, zato budeme mít čas na věci, které jsme dlouho odkládali. Třeba na utřídění rodinných fotografií, které zatím čekají ve fotoaparátu nebo v mobilu.

Papír je papír

Záplavu fotek máme v mobilech a počítačích všichni, ale nic nenahradí hezky utříděné »papírové vzpomínky«. A zapomínat bychom neměli ani na hudební záznamy – zvláště ty dětské jsou jedinečné a neopakovatelné. „Je sice elektronická doba, ale vzpomínky na papíře jsou prostě vzpomínky na papíře,“ říká Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík. „Když se s dětmi uvelebíte na pohovce a listujete albem, vybavujete si zážitky, můžete si povídat...“ dodává. Možností, jak vytvořit takovou vzpomínkovou knihu, je hned několik.

Aspoň jedna za rok

Můžete udělat jednu fotoknihu za celý rok. Nemusí být příliš objemná, stačí pár stránek. Ale měla by zachycovat ty nejpodstatnější věci z daného roku. „Pokud nestíháte fotit, zkuste se zaměřit aspoň na tradiční události (narozeniny, Vánoce, první školní den...) a z každé pořídit jeden snímek,“ radí Štrougalová. Další akce mohou být dokumentovány třeba vlastnoručně namalovanými obrázky dětí, vlepenými vstupenkami nebo sušenými rostlinami, které dobře ilustrují chvíle, na které pak budete společně vzpomínat. „Je skvělé, pokud se celá rodina domluví a nechá si třeba jednou za čas nechat udělat profesionální fotku přímo ve studiu,“ přidává další tip Štěpánka Štrougalová.

Nahrávejte

Vděčné jsou hlasové stopy, které zrají s odstupem času . Koho by nedojalo, když s odstupem času pustí vyprávění svých ratoletí. Připomene jejich plány, první čtení, radost u rozsvíceného vánočního stromku... Tip: Pokud si zvukové záznamy natáčíte mobilem, nezapomeňte si je stáhnout alespoň do dvou médií – na disk do počítače a na externí disk – pro případ, že by se s telefonem něco stalo.

Tipy pro fotoknihu

1. Základem je dobrá fotografie, snažte se vybírat takové, které jsou dobře nasvícené a ideálně focené fotoaparátem, ne mobilem.

2. Méně je více. Nepřeplácejte knihu prefabrikovanými rámečky a ilustracemi, spíš se soustřeďte na to, aby spolu fotografie ladily.

3. Pečlivě vybírejte výrobce fotoknihy. Hodně napoví recenze uživatelů, ale i to, jak přátelský je program, ve kterém fotoknihu sestavujete. Nejlevnější volba nemusí být nejvýhodnější, protože si knihu pořizujete na mnoho let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.