Covid-19 aktuálně: Kolik lidí zemřelo a další zajímavosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Covid-19 aktuálně: Kolik lidí zemřelo a další zajímavosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto (E15 Michaela Szkanderová)

Za dobu pandemie byla nemoc covid-19 potvrzena u 177 974 lidí v Česku. Aktuálně se s nákazou léčí 103 920 osob, z toho v nemocnicích 3721 pacientů, z nichž je 589 ve vážném stavu na odděleních ARO a JIP. Údaje jsou ke včerejší 18. hodině.

Pomohou seniorům

S péčí o seniory v domovech důchodců v Jablonci nad Nisou a v Rokytnici nad Jizerou, kde klienty i personál ve větší míře zasáhl koronavirus, pomohou dva týmy po šesti vojácích z liberecké chemické brigády. 

Přijdou další opatření

Že mohou přijít přísnější opatření naznačil ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO). „Kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho, restrikce nejsou vždy dodržovány,“ uvedl. Důvodem má být i očekávaný největší nápor na zdravotnický systém mezi 3. a 11. listopadem. Podle ministra může vzrůst potřeba devíti až 11 tisíc standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek JIP.

eRouška přesnější

Aplikace eRouška by měla být přesnější po nové aktualizaci. Ta je nyní dostupná pro telefony se systémem Android, pro iOS bude následovat. „Pokud neproběhla automaticky, sami ji provedete v obchodě Play,“ uvedli správci aplikace. K dnešku ji využívá 1,265 milionu lidí. V případě, že je covid-19 pozitivní, mobil anonymně rozešle varování všem, které mohl nakazit. Foto Aha! – Michal Protivanský

Registr řidičů uzavřen

Pracoviště registru vozidel na pražském Vyšehradě je uzavřeno kvůli nařízené karanténě, jeden zaměstnanec onemocněl covidem-19. „Odbaveni tak budou na této pobočce pouze lidé s potvrzenou elektronickou rezervací návštěvy,“ řekl Aha! mluvčí magistrátu Vít Hofman. O znovuotevření bude magistrát informovat. 

Vylidněný magistrát

Celé vedení Karlových Varů skončilo v karanténě poté, co byla nákaza potvrzena u náměstků primátorky Tomáše Trtka (41,ANO) a Josefa Kopfsteina (72, Karlovaráci). „I já jsem se rozhodla jít na test. Spolu se všemi mými náměstky jsme se rozhodli pro preventivní domácí karanténu,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (45, ANO). 

Soud zrušil nařízení

Správní soud zrušil rozhodnutí pražských hygieniků zakazující přítomnost studentů vysokých škol na výuce. Nic se však nemění, následně zákaz totiž nařídila vláda. Soud rozhodnutí vysvětlil nedostatečným odůvodněním ze strany hygieniků. 

Nemocné děti půjdou do Zlína

Dětští pacienti z Uherskohradišťska budou hospitalizováni ve zlínské nemocnici. „Snahou je uvolnit lůžkové a personální kapacity pro navýšení počtu covidových lůžek. Péče o novorozence tam zůstává pochopitelně zachována,“ uvedl mluvčí krajské nemocnice ve Zlíně Egon Havrlant. Vsetínská a Kroměřížská nemocnice zatím dětské pacienty přijímá. Foto ara

Spojů dál ubývá

Jihočeský kraj zruší od pondělí 26. září kvůli omezením a nižšímu využití školní autobusové linky. Dopravci tak nyní musejí změnit jízdní řády. Firma ČSAD Autobusy České Budějovice předpokládá, že jako na jaře omezí počet spojů o 20 až 30 procent a zavede prázdninový režim. Vlaků se omezení nedotkne.

Plíce? Koronavirus ničí i srdce

Nejen plíce, ale i srdce ničí nemoc covid-19. Státní zdravotní ústav zveřejnil případ pacienta, který zemřel nyní v říjnu. Stopy viru se našly v jeho srdečním svalu, zatímco dýchací cesty byly »čisté«. Zesnulý tedy buď vůbec netrpěl plicní formou choroby, nebo ji úspěšně překonal. Virus se skryl v jeho srdci. Potvrdila se tím i zkušenost ze zahraničí, kdy kardiologové popsali, jak koronavir proniká do myokardu a způsobuje zánět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.