Takhle má vypadat KURZARBEIT: Zachrání i vám práci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Takhle má vypadat KURZARBEIT: Zachrání i vám práci?

Úřad práce
Úřad práce  (E15 Michaela Szkanderová)

Pracovníci firem, které se kvůli krizi ocitly v potížích, nemusí skončit na dlažbě. Vláda se po dlouhém dohadování shodla na kurzarbeitu. Stát by měl přispívat na mzdy těm, kteří kvůli nedostatku práce zůstanou doma. Pokud návrh urychleně schválí Parlament, měla by od 1. listopadu platit tato pravidla:

Co získá pracovník:
* bude smět zůstat doma nejvýš čtyři dny v týdnu, a to až jeden rok
* dostane za tu dobu od státu 70 procent čistého výdělku, maximálně však do výše celostátní průměrné mzdy
* nárok bude mít zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou, který je ve firmě alespoň čtvrt roku
* státní příspěvek se zahrne do příjmu, dlužníkům by se z něj normálně strhával a zohledňoval by se i při vyplácení dávek

Povinnosti firmy:
* právnická osoba musí mít sídlo v České republice a platit v ní daně
*výhodu nebude moci využít společnost, která má sídlo v daňových rájích *současně s kurzarbeitem firma nesmí vyplácet dividendy
*zaměstnavatel bude muset hradit po celou dobu za zaměstnance v plné výši zdravotní pojištění a sociální pojištění z částky odpovídající 70 procentům čisté mzdy.

Kdy a kde se kurzarbeit uplatní:
* spouštěla by ho vláda vždy po projednání s odbory a zaměstnavateli v tripartitě, a to v celém státě, regionu či konkrétním odvětví
* stalo by se tak při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví
* jako důvod ke zkrácené práci vyjmenovává zákon živelní pohromu, epidemii, kyberútok či jiné mimořádné události.

Nahradí Antivirus
Kurzarbeit navazuje na program Antivirus, který odklepla vláda na začátku koronavirové pandemie. Ten pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce října. Vláda proto žádá, aby kurzarbeit Parlament schválil ve stavu legislativní nouze tak, aby plynule od 1. listopadu navázal. Vláda ho však k tomuto termínu zavést nemusí, rozhodovat bude momentální stav ekonomiky.

Příspěvek na handicapované
O osm set korun se má od října zvýšit i příspěvek státu na mzdu osob se zdravotním postižením. Ten nyní dělá 12 800 korun. Podle ministryně práce Jany Maláčové (39, ČSSD) to pomůže 60 tisícům osobám zdravotně postiženým na trhu práce.

Názor ekonoma: Otevírá se Pandořina skříňka
Kurzarbeit otevírá podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank Pandořinu skříňku. Problém je podle něj v tom, že česká ekonomika se musí teprve transformovat a zaniknout musí překonaná odvětví a nepříliš produktivní pracovní místa. A to může provázet vysoká míra nezaměstnanosti, která je také důvodem k uplatnění kurzarbeitu. „V praxi to znamená, že ti tuzemští zaměstnanci a podnikatelé, obecně daňoví poplatníci, kteří pracují, budou hradit jakousi placenou dovolenou těm svým spoluobčanům, jejichž práci už nikdo moc nestojí,“ myslí si ekonom. Ekonomika tak v duchu novodobého socialismu bude konzervovat a živit již nevyužitelná pracovní místa, což v důsledku znamená mohutné celospolečenské plýtvání, jaké známe právě z doby před rokem 1989,“ soudí Kovanda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.