Ministerstvo financí testovalo, jak se Češi vyznají v půjčkách. Test úspěšně zvládla pouze čtvrtina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ministerstvo financí testovalo, jak se Češi vyznají v půjčkách. Test úspěšně zvládla pouze čtvrtina

.
(Pexels.com)

Po pěti letech společnost ppm factum research pro ministerstvo financí České republiky opět připravila průzkum finanční gramotnosti našich obyvatel. Češi si vedli podstatně lépe, přesto si správný úvěr dokázala vybrat pouze čtvrtina.

Kromě klasických otázek týkajících se znalostí finančních pojmů a základních produktů dostali účastníci průzkumu na výběr ze tří variant úvěrů. Na základě uvedených parametrů měli vybrat, která nabídka je pro ně nejvýhodnější. Konkrétně zadání vypadalo takto:

Parametry Úvěr A Úvěr B Úvěr C
Výše úvěru 10.000 Kč 10.000 Kč 10.000 Kč
Doba splatnosti 12 měsíců 12 měsíců 12 měsíců
Úroková sazba 15 % 6 % 8 %
RPSN 16,20 % 16,60 % 17,80 %
Celkem na úrocích zaplaceno 830 Kč 330 Kč 440 Kč
Měsíční anuitní splátka 903 Kč 861 Kč 870 Kč
Poplatek za vedení účtu   40 Kč / měsíc 40 Kč / měsíc
Poplatek za sjednání smlouvy   50 Kč  
Zdroj: financnigramotnost.mfcr.cz

Správnou variantu, tedy odpověď A, označilo pouze 24 % zúčastněných, což je o 5 % více než v roce 2015. Klíčovým ukazatelem byla hodnota RPSN, kterou zbývající tři čtvrtiny lidí neuměly správně použít - 52 % by vybralo dražší úvěr, tedy možnost B nebo C, zatímco zbývajících 24 % se nedokázalo rozhodnout, nebo vůbec neodpověděli.

Proč je třeba rozhodnutí zakládat na RPSN?

Matoucím parametrem byla hodnota úrokové sazby, která byla u úvěrů B a C nižší než u varianty A. Jak je ale patrné z dalších řádků v tabulce, s těmito úvěry se pojila řada poplatků, která v úrocích zahrnutá nebyla a zapříčinila jejich nevýhodnost.

.

K takovým situacím u úvěrů dochází často a právě z toho důvodu je třeba sledovat především RPSN neboli roční procentní sazbu nákladů. Ta kromě úroku totiž zahrnuje také všechny poplatky, které jsou vypsané ve smlouvě.

Bez srovnání ani ránu

K výpočtu RPSN se využívá poměrně komplexní vzorec, který bývá pro žadatele o půjčky dost složitý. Naštěstí se můžete dozvědět, kolik vás půjčka bude stát, mnohem snadněji - vynásobíte měsíční splátku dobou splatnosti úvěru (v měsících) a od výsledku odečtete vypůjčenou sumu

Nemusíte však kontaktovat všechny společnosti, které vás zaujaly. Všechny potřebné informace zjistíte i na internetu, a to na stránkách Ferovepujcky.cz. Zde najdete výpis nejrůznějších nebankovních půjček, které si můžete přímo na webu vzájemně porovnat na základě různých parametrů, a tak snadno zjistit, která se vám vyplatí nejvíce.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.