Černá série nehod na železnici: Rychlík vykolejil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Černá série nehod na železnici: Rychlík vykolejil!

Vykolejené vagony rychlíku u Tišnova
Vykolejené vagony rychlíku u Tišnova (Foto pro Blesk - Jan Schneider)

Není v Česku prakticky už týdne, aby se na železnici neodehrála nehoda. U Tišnova včera po deváté hodině vykolejil rychlík jedoucí z Prahy do Brna. Vezl přibližně 150 lidí, nikdo se ale naštěstí nezranil.

Podle jednoho ze strojvedoucích by mohla být příčinou vykolejení dvou posledních vagonů rychlíku závada na výhybce nebo podvozku vlaku. „Naštěstí asi nejel kolega moc rychle a stačil zastavit hned po vykolejení,“ okomentoval situaci. Jeho slova potvrdil mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. „Vlak projížděl sníženou rychlostí místem, kde je výluka. Při průjezdu výhybkou došlo k vykolejení,“ řekl.

„Příčinu technické závady vyšetřuje Drážní inspekce. Škody budou k milionu korun,“ řekl Aha! mluvčí inspekce Martin Drápal. Prvotní informace z místa nehody mluvily o řadě zraněných lidí, to se ale naštěstí nepotvrdilo. „Událost jsme po ohlášení brali jako mimořádnou, vyslali jsme na místo čtyři posádky včetně letecké. Ukázalo se naštěstí, že ke zraněním nedošlo. Nikoho jsme na místě neošetřovali,“ potvrdila Aha! mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Smutná statistika
Dva mrtvé a navíc 24 zraněných si vyžádala 7. července čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejce u Perninku na Karlovarsku. Tragicky skončila 14. července nehoda na trati z Prahy na Kolín, kde narazil vlak do stojící poštovní soupravy. Zahynul strojvedoucí. V Jihlavě se toto úterý srazil nákladní vlak s lokomotivou. Oba stroje vykolejily, nikdo se nezranil.

1970: 31 mrtvých
K včerejší nehodě došlo nedaleko místa, kde v prosinci 1970 spadly po srážce s nákladním vlakem z viaduktu u Říkonína dva vagony rychlíku Pannonia do říčky Libochovky. Zahynulo tehdy 31 cestujících.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.