Ústecká zoo má pro chov nevyhovující pavilon: Orangutaní samice musí pryč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ústecká zoo má pro chov nevyhovující pavilon: Orangutaní samice musí pryč

Orangutanka Ňuninka...
Orangutanka Ňuninka... (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Samice orangutana Ňuninka (30) a její dcera Cantik (8) musejí opustit zoo v Ústí nad Labem. Nařídil to koordinátor chovu, kterému se nelíbí pavilon, v němž žijí.

„Snažili jsme se zajistit pokračování chovu u nás, ovšem současný pavilon orangutanů je již z dnešních měřítek nevyhovující. Proto nám bylo doporučeno přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení,“ vysvětlil ředitel zahrady Roman Končel. „Najdou nový domov v novozélandské Zoo Auckland. Jejich transport bude realizován za šest až devět měsíců,“ přiblížil zástupce ředitele Lukáš Štěrba. Zahrada věří, že se sem orangutani jednou vrátí. „Máme přislíbeného samce jménem Daya ze Zoo Sungay ze zoo v Madridu a samičku jménem Rhenen,“ utěšuje Štěrba. Vše ale bude záviset na tom, kdy bude zoo schopna zrenovovat pavilon.

...a její dcerka Cantik

Smutné období
V minulosti tu uhynuli lachtan Moritz, slonice Kala i žirafí samec Enjoy. Velkou ztrátou byla i smrt orangutaního samce Ňuňáka, který se proslavil rolí ve filmu Dva lidé v zoo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.