Zoo Praha: Diri se zdobila jako princezna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zoo Praha: Diri se zdobila jako princezna!

Nejmladší Diri se růžemi krášlila jako nevěsta.
Nejmladší Diri se růžemi krášlila jako nevěsta. (Foto Aha! – Petr Hamerník)

Růžové hody uspořádali chovatelé lidoopům v Zoo Praha. Gorily baštily voňavé květy bez otálení a orangutani si je užívali nejen chutí, ale i pohledem a čichem.

Lidoopi mlsali, trnů se nebáli. Gorily se projevily jako rychlí jedlíci, orangutani jako hravější požitkáři. „Gorily dostávají běžně jako okus plané šípkové růže. Jako první snědí květy a pak dojde i na stonky. S trny si poradí,“ říká Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat v Zoo Praha.

Jsou zvídavější
Orangutani byli oproti gorilám zvídavější, o růže se zajímali všemi smysly. „Bylo to pro ně něco nového. Zkoumali je. Snažili se jich nejprve co nejvíce posbírat. Prohlíželi si je. Nejmladší Diri si je na sebe dokonce aranžovala tak, že vypadala jako nevěsta,“ líčí Lavická.

Aromaterapie
U orangutanů byly růže nejen obohacením jídelníčku, ale zafungovala i samotná vůně esenciálního oleje v jejich okvětních lístcích. Ten je v aromaterapii ceněn kromě jiného pro relaxační účinek. Květinové překvapení bylo symbolické zejména pro starší samici Mawar. V překladu totiž její jméno znamená... růže!

Víte, že...
...nadšení lidoopů vedlo k tomu, že se chovatelé rozhodli v zoo pěstovat růže nikoliv pro okrasu, ale pro zpestření jídelníčku zvířat?

Odbornice ochutnala
Specialistka na pohodu zvířat v zoo Markéta Lavická sama vyzkoušela, co servírovala. Zajímalo ji, jak různé druhy růží chutnají. „Staroanglická růžová byla nasládlá, tmavočervené nahořklé. Nejvíc hořké byly ty, které nejlépe voněly,“ prozrazuje. Lidoopům evidentně chutnaly všechny.

Dar od pěstitele
Velkokvěté popínavé růže mohli lidoopi v Zoo Praha ochutnat díky pěstiteli, který redukoval své výpěstky a věnoval je zahradě. Rozhodující bylo i to, že k jejich ošetření neužívá chemii, a tak růžová pochoutka byla bio.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.