Psouni prérioví: Brácho, netahej mě za ocásek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Psouni prérioví: Brácho, netahej mě za ocásek!

Mně neutečeš, držím tě pevně.
Mně neutečeš, držím tě pevně. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Mají ještě drobné tlapky, ale budou z nich »architekti «. Na svět přichází malí psouni prérioví s jasným programem. Jako rodiče budou stavět podzemní města a žít velmi společenským životem. Výjimkou nejsou ani ti v Zoo Děčín.

Mláďata psounů v děčínské zoo se dosud oddávají hrám. Tahají se za ocásky, válejí sudy a vzájemně se pošťuchují. Od dospělých se už ale učí, jak přidat tlapku k dílu, a při hrách testují i svou sílu. Na jejich výchově se podílí celá kolonie, kterou hlídají proti predátorům vybraní strážci. „Na případné nebezpečí upozorní ostatní hlasitým štěknutím, proto jsou to psouni,“ vysvětluje zoolog Roman Řehák.

Hrabání bez hranic
V zoo má tahle parta pečlivě ohraničený prostor. „Nebyl by pro ně problém podhrabat se kamkoliv a pod zemí se rozšířit po širokém okolí,“ říká zoolog. Příroda totiž psounům velí budovat rozsáhlá podzemní města. Nezřídka se v nich zabydlí i jiné druhy zvířat. Každá rodina vyhrabává svou vlastní soustavu nor. Ty vzájemně propojují. Když mladší dospějí, dělají své vlastní chodby, které navazují na nory, v nichž vyrostli. Starší zkušení psouni se naopak soustředí na okraj kolonie a rozšiřují ji dál. Všichni však zůstávají pospolu, a tak obrovitá města rozdělená do čtvrtí obývají až tisíce jedinců.

Víte, že...
...domovinou psounů jsou travnaté prérie Severní Ameriky? Mláďata se rodí holá v hnízdě, které matka vytvoří ze suché trávy. Živí se trávou, bylinami a příležitostně hmyzem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.