Mládě zubra v Plzni je holčička Onica: Pod přísnou ochranou mámy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mládě zubra v Plzni je holčička Onica: Pod přísnou ochranou mámy!

Samičku nyní v zoo mohou vidět návštěvníci.
Samičku nyní v zoo mohou vidět návštěvníci. (Foto Zoo Plzeň)

Novým přírůstkem se chlubí plzeňská zoo. Na svět tady přišlo mládě zubra evropského. Malá samička Onica běhá s maminkou po výběhu, nebo se schovává u jejího obrovitého těla. Zubří holčička se v zoologické zahradě narodila v květnu. Lidé ji teď mohou spatřit ve venkovním výběhu.

 „Je tady s matkou, která na ni dává pozor. Onica je pěkné kvítko. Běhá, skotačí, je zvědavá a ráda se schovává v dutině obřího kmene. Ve výběhu s nimi žije i samice divokého osla kiang. Ta se snaží s malou zubřicí hrát,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Onica teď ještě saje mateřské mléko. Za půl roku už ale výživu od mámy vymění za dospěláckou stravu. „Bude to především tráva, ale bude dostávat také ještě zeleninu, granule, na podzim pak žaludy, které nám nosí děti, a v zimě si pochutná na vánočních stromcích, které se do Štědrého dne neprodají,“ uvedl Vobruba.

Zubr evropský
Je největší volně žijící přežvýkavec v Evropě. Samec váží 530 až 920 kg. Samice je téměř o polovinu menší, váží 320 až 540 kg. Nejvíce zubrů žije v Bělověžském pralese v Polsku a Bělorusku. U nás zubr vyhynul v 18. století a teď žije jen v oborách jako třeba v Ralsku a v zoo. Naposledy byl zubr do volné přírody vypuštěn v květnu na Rokycansku.

Zubrům se v Plzni daří
Plzeňská zoo úspěšně chová zubry už od roku 1997. Narodilo se tu už hodně mláďat. Jedním z nich byl i samec Ony, který v roce 2019 odjel do Berlína a odtud odletěl spolu s dalšími zubry do Baku. „Tady ho vypustili do Národního parku Shahdag. Stal se tak prvním kopytníkem, který se narodil u nás a byl vrácen zpět do přírody,“ dodal Vobruba. V zoo je také česká rekordmanka, zubřice Cvarka, které je už skoro 24 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.