Stříháte svého pejska? Pozor, můžete mu tím ublížit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Stříháte svého pejska? Pozor, můžete mu tím ublížit!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (shutterstock)

Obzvláště v současných horkých dnech dávají mnozí majitelé psů své čtyřnohé miláčky ostříhat. Celkem logicky si myslí, že je tak ochrání před vedrem. Ale pozor, ve skutečnosti jim tím můžou naopak uškodit! Pejsci totiž ostříháním přijdou o termoregulaci, a navíc se mohou spálit.

Ne každý pes je vhodný adept na stříhání. Srst obecně slouží k tomu, aby psa ochránila nejen v zimě, ale také v létě před horkem. „Pokud by se pejsek ostříhal úplně nakrátko, třeba na tři milimetry, rozhodně mu nepomůžeme. Spíš mu uškodíme,“ říká Monika Hartlová (40), majitelka Psího salonu a wellness v Liberci.

Neničte mikroklima

Pes se nepotí, potní žlázy má jen na tlapkách a kromě hyperventilace, tedy onoho známého dýchání s vyplazeným jazykem, nemá jiný způsob, jak se ochladit. „Srst tedy tvoří ochrannou vrstvu kolem těla a udržuje jakési mikroklima. Když mu ji vezmeme, můžeme mu ublížit,“ popisuje Hartlová.

Ne méně než 1 cm

Zároveň je třeba rozlišovat, o jaké plemeno se jedná. „Jsou pejskové stříhací, jako jsou třeba pudlíci, kterým srst můžeme udržovat v létě i v zimě a nevadí to. Často nám ale volají majitelé velkých horských psů, jako je třeba bernský salašnický pes, že je pejskovi vedro a chtějí ho vzít nakrátko. To ale nemůžeme. Zničili bychom mu srst, a ještě mu ublížili. Doporučujeme takové psy vykoupat, vyčesat a srst provzdušnit, rozhodně ji ale nechávat delší a nestříhat,“ dodává Hartlová a přidává podstatnou radu: „V létě není dobré psy stříhat na méně než 1 cm, aby se nespálili.“

Veterinář: Záleží na typu srsti

Na rizika spojená se stříháním psů upozorňuje i veterinář. „Psům dlouhosrstých plemen se srstí, kterou je možné stříhat, na léto kratší sestřih spíše prospěje. Kůže se tolik nepaří, zvířatům není takové horko. Pokud je ale nový sestřih mazlíčka hodně krátký, může se kůže na slunci spálit stejně jako ta naše,“ vysvětluje Jan Minárik (na snímku) z veterinární kliniky Nisa v Liberci. Je zkrátka nutné řídit se typem srsti a její schopnosti termoregulace. „Obecně platí, že fungování lidských a psích těl se tolik neliší. Proto je kromě stříhání třeba dbát i na ostatní věci související s horkem,“ poukazuje odborník např. na dostatečný přísun vody.

Rady a tipy, jak zvíře chránit před horkem

● Poskytněte mu stinné, klidné místo.

● Vždy mu dejte k dispozici dostatek pitné vody.

● Venčete v časných ranních hodinách, nebo naopak až pozdě večer.

● Jdete-li po rozpáleném asfaltu, měl by mít botky nebo malé ponožky.

● Nikdy ho nenechávejte zavřeného v autě bez dozoru a bez zapnuté klimatizace.

Podívejte se na příběh statečného pejska Bamseho: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.