Českému Těšínu je 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Českému Těšínu je 100 let!

Těšínsko
Těšínsko (Foto Wikipedie, ara)

Po konci první světové války se Československo a Polsko praly o Těšínsko. Dokonce o něj vedly i válku! Přesně před 100 lety spor skončil rozdělením území a vznikl Český Těšín.

Jako součást zemí Koruny české bylo Těšínsko součástí Rakouska- -Uherska. To se ale s koncem I. světové války roku 1918 rozpadlo. Nově vzniklé Československo a Polsko si do té doby jednotné území Těšínska po sporech rozdělily mezi sebe.

Rozpůlen řekou
Totéž potkalo i centrum oblasti, město Těšín. Ten byl rozpůlen na českou a polskou část podél toku řeky Olše. Tím přesně před 100 lety, 28. července 1920, vzniklo město  Český Těšín. Tvořily jej tři hlavní katastrální části, Saská Kupa, Kamenec a Brandýs, které měly asi osm tisíc obyvatel. Město se v meziválečném období rychle rozvíjelo, roku 1928 byla postavena novorenesanční radnice, která je dodnes symbolem města.

Vše dvakrát
Pomyslný konec rozdělení města nastal až v 21. století se vstupem Polska a Česka do Evropské unie a shengenského prostoru. Tehdy mohli obyvatelé Českého Těšína i polského Cieszyna město opět využívat jako jeden celek. „Málokdo si uvědomí, že dohromady máme šedesát tisíc obyvatel, ale máme všechno dvakrát. Dvě koupaliště, dva zimní stadiony, dvě kina, dvě divadla, takže nabídka pro lidi je obrovská a každý si najde to svoje,“ zhodnotil současnou situaci ve městě starosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

SEDMIDENNÍ VÁLKA
O území se vedla i krátká válka. Když Polsko začalo v lednu 1919 i na Těšínsku připravovat volby a odvádět muže do své armády, Československo to vnímalo jako projev svrchovanosti na sporném území a na místo poslalo legionáře. Ti polské síly rychle vytlačili za Vislu. Válka trvala jen týden, a získala tak přízvisko sedmidenní. Nakonec se i kvůli mezinárodnímu nátlaku na velvyslanecké konferenci rozhodlo o rozdělení Těšínska. Československu připadlo Frýdecko a většina Těšínska a Fryštátska, Polsku zase Bílsko a zbytek Těšínska a Fryštátska.

CHTĚLI JEJ I NĚMCI
O atraktivní území, kde se těžilo černé uhlí a rozvíjel se hutnický a dřevozpracující průmysl se kromě Polska a Československa hlásilo i Německo. To jej chtělo jako součást Německého Rakouska, které se mělo připojit k Německu. To ovšem zakázala v roce 1919 Saintgermainská smlouva, a tak vzniklo jen samostatné Rakousko.

DALŠÍ BOJE
Těšínské území Polsko roku 1938 anektovalo. Jenže zábor netrval ani rok a po porážce Polska Německem na počátku druhé světové války jej obsadila německá armáda. Na zbytek války bylo Těšínsko připojeno k Německu. Po válce se Polsko pokoušelo nárokovat opět celé území Těšínska, ale neúspěšně. Úplný konec sporů nastal až podepsáním smlouvy o konečném vytyčení státních hranic ve Varšavě 13. června 1958.

Víte, že...
...Těšínsko si dodnes mnoho zachovalo ze své svébytnosti? Řada obyvatel na české i polské straně hovoří tamním nářečím, kterému říkají po našymu. Protože v sobě spojuje prvky češtiny a polštiny, mohou se těšínští poměrně snadno domluvit na obou stranách hranice.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.