Homoli hyzdí barabizna: Dům je nebezpečný, ale ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Homoli hyzdí barabizna: Dům je nebezpečný, ale ...

Bendovna stojí přímo pod homolským kostelem z 18. století.
Bendovna stojí přímo pod homolským kostelem z 18. století. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, archiv Josefa Pajmy)

Uprostřed vesničky v Českém středohoří se desítky let rozpadá mohutný dům. Obří ruina »straší« hned vedle místní radnice a přímo pod kostelem z 18. století. Je nejen nevzhledná, ale i nebezpečná.

„Každý, kdo k nám přijede, tu hrůzu hned vidí. Kolem je sice plot, ale nikdo neví, kdy se dá rozpadající se stavba do pohybu a někoho zraní,“ posteskla si starostka Homole u Panny Dagmar Mužíková.

Je dominikánů
Budova patří České dominikánské provincii, která ji získala v restituci. Na údržbu nebo případné zbourání ruiny ale prý církvi scházejí peníze. „Už to vypadalo nadějně, údajně si nechali i vypracovat projekt na demolici, ale po koronavirové krizi prý zase peníze nemají,“ vysvětlila starostka. Zástupce pro správu majetku České dominikánské provincie Pavel Prokop ale odmítl cokoliv komentovat. „V tuto chvíli vám k tomu nemůžu nic říct. Sice o tom vím nejvíce, ale nenechám se vyhodit za to, že budu mluvit pro tisk. A nikdo jiný tu není,“ sdělil Prokop.

Chtějí ruinu odkoupit
Homolští by demolici rozpadlého domu chtěli zaplatit ze své kapsy. Pouze ale v případě, že jim církev dům i s pozemkem odprodá. „Samozřejmě bychom mohli ve veřejném zájmu ruinu odstranit na vlastní náklady, a ty pak vymáhat po majiteli. Ten ale tvrdí, že nemá peníze, tak bychom zřejmě nic nezískali,“ přiblížila starostka Homole. Sama teď proto s dominikány jedná o případném prodeji. Jestli se zástupci církve nakonec najde společnou řeč a vrátí obci její celou krásu, zatím nedokáže odhadnout.

Rozpadlá Bendovna
Budova sloužila za druhé světové války jako sídlo polesného, který zde měl úřad a ustájená zvířata. Součástí byly i dva byty a pošta. Později se byty zrušily, pošta přestěhovala a v domě zůstal jen lesník Benda. Od té doby získal objekt označení Bendovna. Od 80. let kvůli majetkoprávním tahanicím dům chátrá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.