Ruiny jatek přestavují na galerii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ruiny jatek přestavují na galerii

Takto by měl areál vypadat už za rok.
Takto by měl areál vypadat už za rok. (Foto Aha! – Karel Janeček, vizualizace MMO)

Ve zbrusu novou galerii se šesti vzájemně propojenými výstavními sály se změní do roka historická budova ostravských jatek. Ještě nedávno jí hrozila demolice.

Dlouho očekávaná rekonstrukce historické budovy jatek začala v Ostravě. Vstaly přitom z popela jako bájný Fénix. Namísto letité porážky zvířat chystají na jejich základech zřídit galerii moderního umění. Stavba ve městě nemá obdoby. „Nová jatka bude tvořit šest výstavních sálů, které mohou být navzájem propojeny, mohou fungovat i samostatně. Díky otočným stěnám bude výstavní prostor spojen i venkovním prostranstvím,“ sdělila Andrea Vojkovská z ostravského magistrátu.

Za 206 milionů
V galerii moderního umění se promění celkem šest na sebe navazujících částí objektu různého stáří, konkrétně původní chladírny, nové chladírny, vepřové porážky a zastřešeného atria. Demolice čeká provozní budovu z roku 1926, která je v neudržitelném technickém stavu, následovat bude její nová výstavba. Vítězná firma Zlínstav vyhrála nejnižší nabídnutou cenou ve výši necelých 206 milionů korun s DPH.

 

Ruiny jatek přestaví na galerii. Už měly jít k zemi:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.