U Mělníka položili unikátní konstrukci: Most položilo monstrum | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

U Mělníka položili unikátní konstrukci: Most položilo monstrum

O stěhování mostní konstrukce se postaral největší mobilní jeřáb ve střední Evropě.
O stěhování mostní konstrukce se postaral největší mobilní jeřáb ve střední Evropě. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Unikátní železniční most včera spojil oba břehy Vraňansko-hořínského plavebního kanálu v Lužci nad Vltavou nedaleko Mělníka. 25metrový most váží 134 tun, tedy mimochodem asi jako 25 slonů. Také proto bylo na jeho stěhování povoláno ocelové monstrum!

„Jde o největší mobilní jeřáb u nás i ve střední Evropě. Jeho přeprava probíhá v rozloženém stavu a trvá mnohem déle než samotný zdvih mostní konstrukce. Ten zabral asi půl hodiny,“ přiblížil Petr Sodomka, oblastní ředitel firmy Strabag, která most stavěla. Nový železniční most v Lužci má zásadní, v Česku ojedinělou funkci. „Jde o zdvihací most, který se dokáže díky hydraulice nadzvednout až o dva a půl metru,“ přiblížil mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský. Díky tomu budou moci plavebním kanálem proplouvat i vyšší lodě nebo remorkéry s nízkým ponorem. „Celkem budou v devítikilometrovém úseku tři zdvihací mosty, které budou dálkově ovládat pracovníci Povodí Vltavy. Podobně jako ovládají zdymadlo,“ dodal Bukovský.

Víte, že...
...modernizace plavebního kanálu potrvá až do roku 2022? Vlaky se ale do Lužce vrátí už letos v červenci, kdy bude nový železniční most zprovozněn.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.