Snímek Čecha bodoval u NASA: Cvakl ohon komety Neowise | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Snímek Čecha bodoval u NASA: Cvakl ohon komety Neowise

Profesor Miloslav Druckmüller.
Profesor Miloslav Druckmüller. (Foto Aha! – D. Malík, M. Druckmüller, P. Horálek)

Zachytil ohony komety Neowise jako málokdo jiný. Český fotograf Miloslav Druckmüller (65) vyhrál již podesáté prestižní ocenění NASA Astronomický snímek dne.

Jubilejního vítězství si váží, největší radost má ale z něčeho jiného. „Díky publikaci v NASA se totiž výsledek mojí práce dostane k milionům lidí po celém světě,“ říká Druckmüller, profesor matematiky z Vysokého učení technického v Brně.

Nečekané focení
Snímek prý vznikl v neobyčejném spěchu, podle předpovědi měla být zatažená obloha, a na focení se proto původně nechystal. Když se ale uprostřed noci vzbudil, všiml si, že je jasno, a vyrazil směrem k letišti Medlánky.

Vadila oblaka
„Astronomickou soupravu pro focení jsem sestavil během dvaceti minut, obvykle to dělám hodinu. Nějakým zázrakem se všechno povedlo, i když mi výhled na kometu narušovala noční svítící oblaka,“ popisuje Druckmüller, kterému se kromě jasně oranžového prachového chvostu komety povedlo zachytit i slabý namodralý plazmový chvost.

Jak sledovat kometu? Očima i dalekohledem
Kometa je viditelná nízko nad obzorem, v průběhu noci se poloha mění ze severo- -severozápadní přes severní až na severo-severovýchodní (ráno). V současnosti je kometa dobře viditelná i na večerní obloze – od soumraku (22.15) do cca 23.30. Pozorovatelná je z míst s nezakrytým výhledem i pouhým okem, detaily však lépe uvidíte s využitím malého dalekohledu. Výborné pozorovací podmínky by měly být v noci 21. července, kdy nebude výhled na kometu rušit svit Měsíce. Pozorovatelná bude až do poloviny srpna.

Víte, že ...
...pevná část komety je složena především ze zmrzlé vody, plynů a prachu? Kometa Neowise byla objevena teprve v březnu letošního roku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.