Blíží se nejjasnější kometa desetiletí! Kdy ji sledovat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Blíží se nejjasnější kometa desetiletí! Kdy ji sledovat?!

Kometa Neowise ve společnosti nočních svítících oblak nad Sečskou přehradou na Pardubicku.
Kometa Neowise ve společnosti nočních svítících oblak nad Sečskou přehradou na Pardubicku. (Foto Petr Horálek/Astro.cz )

Padá hvězda, něco si přejte... Nedávno objevená kometa Neowise je po ránu vidět pouhým okem. V následujících dnech ji můžete spatřit i ve společnosti s nočními svítícími oblaky.

Kometa s názvem C/2020 F3 byla objevena teprve v březnu letošního roku prostřednictvím sondy Neowise, podle které dostala své alternativní jméno. Tento přes 43 milionů kilometrů vzdálený objekt je možné vidět pouhýma očima od nočních hodin až do rána nad severovýchodním obzorem. „To znamená, že jasnost komety dosahuje hodnot nejjasnějších hvězd oblohy,“ vysvětluje astronom Petr Horálek (33) s tím, že se jedná o nejzářivější kometu za posledních 13 let. Pohádku na obloze během dlouhých letních nocí ještě umocňují tzv. svítící noční oblaka, při kterých mraky vyzařují elektricky modré světlo.

Kde ji sledovat?

Kometa se bude postupně přesouvat ze severovýchodního obzoru na severní. Nejzářivější bude každý den okolo 2.30, ale spatřit ji můžeme do východu Slunce. Pozorovatelná bude až do začátku srpna, kdy se přesune na severozápad.

Mapa polohy komety na obloze vždy ve 2.30 ráno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.