Sportovce a nekuřáka (†43) zabil Covid-19 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sportovce a nekuřáka (†43) zabil Covid-19

Jaroslav F. s manželkou Martinou.
Jaroslav F. s manželkou Martinou. ( Reprofoto ČT)

Mladý, zdravý, nekuřák. Jaroslav F. ( †43) odjížděl do nemocnice v optimistické náladě. Džíny, které si vzal na cestu zpět, už ale nikdy neoblékl. Stal se jednou z nejmladších obětí Covid-19 v Česku. Koronavirem se nakazila celá rodina Jaroslava F., jejíž příběh přinesla Česká televize. Kde, to dodnes nezjistili...

Nic netušili
Jeho žena Martina a malý syn měli jen lehké příznaky. Jaroslav F. však dostal vysoké horečky, a proto jel 24. března do nemocnice. „Špatně se mu dýchalo. Jel v teplácích, rifle si vzal sebou, až pojede zpátky. Všichni počítali s tím, že přijede zpátky. Ani tu pusu jsme si nedali, jen jsme si mávli rukou,“ vzpomínala manželka.

Selhaly orgány
Lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici připojili Jaroslava F. na plicní ventilátor. Jeho stav se ale rychle zhoršoval, takže musel být převeden na mimotělní oběh. Ani to bohužel nepomohlo a 14. dubna zemřel. „Jak orgány selhávaly, doktoři bojovali se vším, ale nešlo to,“ popsala Martina F. Její muž nepatřil do žádné rizikové skupiny, byl sportovec. Podle lékařů zemřel přímo na Covid-19, žádnou jinou nemocní netrpěl.

Lékaři vyzkoušeli všechno
Zachránit tátu malého syna se lékaři marně snažili do posledních chvil. Podle vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka, který se k případu již dříve vyjádřil, vystřídal pacient několik druhů mimotělní podpory. „Vyčerpali jsme všechny možnosti moderní medicíny. Pacientovi se pomoci nedalo,“ smutně konstatoval Balík.

Můžete pomoci?
Rodině pomáhá nadační fond Vrba, který podporuje vdovce a vdovy. Koronavirová krize však způsobila, že kraje a stát přiškrtily finanční podporu neziskovým organizacím. Chcete pomoci? Podrobnosti najdete na www.nadacnifondvrba.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.