Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník

Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník
Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník (Upfield ČR)

Je nepostradatelným pomocníkem pro zdravé svačinky, vítaným oživením domácího pečiva, ale také rychlou variantou pro vylepšení pečených i zeleninových pokrmů. Ale věděli jste, že má taky spoustu blahodárných účinků? Ano, mluvíme o margarínu. Podívali jsme se na nejnovější fakta a na jeho složení, abychom zjistili, jak může být prospěšný pro zlepšení našeho denního jídelníčku.

Margarín je směs vody a rostlinných olejů, které obsahují velké množství kvalitních a pro naše tělo potřebných látek. Pokud si potrpíte na domácí výrobky, margarín si můžete dokonce sami stlouct podobně jako máslo. Jde totiž o přírodní potravinu. Na domácí výrobu stačí několik fází míchání a chlazení. K olejům je potřeba přidat takzvaný emulgátor, který pomáhá spojit částečky vody a tuku – doma použijte třeba vaječný žloutek. U margarínů, které můžete koupit v obchodě, je to obvykle přírodní lecitin, který je navíc prospěšný našemu zdraví. Podporuje totiž funkci nervového systému a metabolismu.

1. Rostlinné oleje pro zdravé srdce

Pro naše tělo jsou zásadní mastné kyseliny. Organismus je využívá pro mnoho procesů, získává z nich energii, jsou potravou pro nervový systém, pohánějí hormony a pomáhají při využívání vitaminů rozpustných v tucích. Měly by tvořit významný podíl energetického příjmu, a proto musíme hledět na to, abychom si přísun nenasycených mastných kyselin zajistili. Tyto takzvané dobré tuky najdeme ve slunečnicovém, lněném, řepkovém i olivovém oleji – tedy v těch olejích, z kterých se skládá právě margarín. Pomáhají udržet hladinu cholesterolu na nízké úrovni a podílejí se na dobré kondici oběhového systému.

Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník

2. Povzbuzení pro imunitu

Jak bylo řečeno, margarín obsahuje životně důležité nenasycené mastné kyseliny. Stojí totiž na zdravých olejích – řepkový nebo lněný olej jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, slunečnicový pak vynikajícím zdrojem omega-6 mastných kyselin. Češi těchto látek nedostávají do svého těla dostatek. Nenasycené mastné kyseliny jsou kromě významného zdroje energie také důležitým pomocníkem pro vstřebávání vitamínů A, D, E či K. Podporují nervovou soustavu, mají protizánětlivý účinek, zvyšují odolnost vůči toxinům a obecně posilují imunitu. Navíc přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů, takže celkově prospívají naší kardiovaskulární soustavě a srdci.

3. Pryč se škodlivými transmastnými kyselinami

Dřívější výroba margarínu zahrnovala hydrogenaci, tedy dodávání vodíku, aby měl výrobek tu správnou strukturu. V dnešních margarínech ale hydrogenované přísady nenajdete. Podíl transmastných kyselin je pod přísným dohledem a v kvalitních margarínech je hluboko pod nařízenými limity, které zaručují ochranu našeho zdraví (2 gramy transmastných kyselin na 100 gramů tuku).

Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník

4. Přívětivost k planetě

Margarín je rostlinného původu. Díky tomu je k planetě výrazně přívětivější než máslo. Jeho uhlíková stopa je o tolik nižší, že nahradit jeden kilogram másla margarínem znamená ušetřit tolik emisí uhlíku, kolik vypustí auto během 30 kilometrů jízdy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.