Sáhněte do lednice pro porci zdraví! Po ruce je překvapivý pomocník
Je nepostradatelným pomocníkem pro zdravé svačinky, vítaným oživením domácího pečiva, ale také rychlou variantou pro vylepšení pečených i zeleninových pokrmů. Ale věděli jste, že má taky spoustu blahodárných účinků? Ano, mluvíme o margarínu. Podívali jsme se na nejnovější fakta a na jeho složení, abychom zjistili, jak může být prospěšný pro zlepšení našeho denního jídelníčku.
Margarín je směs vody a rostlinných olejů, které obsahují velké množství kvalitních a pro naše tělo potřebných látek. Pokud si potrpíte na domácí výrobky, margarín si můžete dokonce sami stlouct podobně jako máslo. Jde totiž o přírodní potravinu. Na domácí výrobu stačí několik fází míchání a chlazení. K olejům je potřeba přidat takzvaný emulgátor, který pomáhá spojit částečky vody a tuku – doma použijte třeba vaječný žloutek. U margarínů, které můžete koupit v obchodě, je to obvykle přírodní lecitin, který je navíc prospěšný našemu zdraví. Podporuje totiž funkci nervového systému a metabolismu.
1. Rostlinné oleje pro zdravé srdce
Pro naše tělo jsou zásadní mastné kyseliny. Organismus je využívá pro mnoho procesů, získává z nich energii, jsou potravou pro nervový systém, pohánějí hormony a pomáhají při využívání vitaminů rozpustných v tucích. Měly by tvořit významný podíl energetického příjmu, a proto musíme hledět na to, abychom si přísun nenasycených mastných kyselin zajistili. Tyto takzvané dobré tuky najdeme ve slunečnicovém, lněném, řepkovém i olivovém oleji – tedy v těch olejích, z kterých se skládá právě margarín. Pomáhají udržet hladinu cholesterolu na nízké úrovni a podílejí se na dobré kondici oběhového systému.
2. Povzbuzení pro imunitu
Jak bylo řečeno, margarín obsahuje životně důležité nenasycené mastné kyseliny. Stojí totiž na zdravých olejích – řepkový nebo lněný olej jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, slunečnicový pak vynikajícím zdrojem omega-6 mastných kyselin. Češi těchto látek nedostávají do svého těla dostatek. Nenasycené mastné kyseliny jsou kromě významného zdroje energie také důležitým pomocníkem pro vstřebávání vitamínů A, D, E či K. Podporují nervovou soustavu, mají protizánětlivý účinek, zvyšují odolnost vůči toxinům a obecně posilují imunitu. Navíc přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů, takže celkově prospívají naší kardiovaskulární soustavě a srdci.
3. Pryč se škodlivými transmastnými kyselinami
Dřívější výroba margarínu zahrnovala hydrogenaci, tedy dodávání vodíku, aby měl výrobek tu správnou strukturu. V dnešních margarínech ale hydrogenované přísady nenajdete. Podíl transmastných kyselin je pod přísným dohledem a v kvalitních margarínech je hluboko pod nařízenými limity, které zaručují ochranu našeho zdraví (2 gramy transmastných kyselin na 100 gramů tuku).
4. Přívětivost k planetě
Margarín je rostlinného původu. Díky tomu je k planetě výrazně přívětivější než máslo. Jeho uhlíková stopa je o tolik nižší, že nahradit jeden kilogram másla margarínem znamená ušetřit tolik emisí uhlíku, kolik vypustí auto během 30 kilometrů jízdy.