Dobře se vyspat je jeden z nejlepších léků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dobře se vyspat je jeden z nejlepších léků

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

V dnešní zrychlené a vystresované společnosti je spánek pro mnohé téměř jako sprosté slovo. Dlouho chrnět se zkrátka nenosí. Jenže spánek nám chybí, a přicházíme tak například o imunitu proti bacilům a virům.

Ve spánku probíhá komplexní proces regenerace tkání. Léčí se záněty i drobná zranění, která jsme za den nastřádali, a tělo nabírá energii. Nedostatek spánku podle lékařů snižuje obranyschopnost těla a zkracuje život. Podle odborníků trpí v Česku poruchou spánku 15 až 30 % populace. Za optimální množství se přitom u dospělého považuje 7 až 9 hodin spánku.

Každý spánek začíná a končí první fází, tím ale veškerá podobnost končí. Probíhá totiž pokaždé jinak a většinou se při něm několikrát do noci střídají v relativně krátkých intervalech 2., 3. a 4. fáze spánku. Průběh si můžete nechat ve spánkové laboratoři změřit jako takzvaný spánkový diagram.

  1. fáze (1 až 7 minut, 5 % noci) Lehký spánek před usnutím a těsně před probuzením.
  2. fáze (10 – 25 minut, 40 – 45 % noci) Mysl se odpoutává od okolí a začíná spánek. Dýchání a srdeční tep jsou v běžné frekvenci. Tělesná teplota klesá.
  3. fáze (20 – 40 minut, 25 % noci) Nejhlubší spánek a silná regenerace. Dýchání se zpomaluje. Tlak klesá. Svaly jsou uvolněné, přívod krve do nich se zvyšuje. Obnovují se porušené tkáně. Obnovuje se energie. Vyplavují se hormony (kupř. růstový).
  4. fáze (10 – 60 minut, 25 % noci) Nejdříve se objevuje přibližně 90 minut od usnutí a znovu přibližně 90 minut poté, s postupujícím spánkem je vzácnější. Dodává nejvíce energie tělu a mozku, podporuje výkon během dne. REM – paradoxní spánek Z hlubokého spánku tělo přechází zpět ne do první fáze, ale do fáze paradoxního spánku označovaného REM, kdy se zdají sny. Ta se s postupem noci prodlužuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.